Huismiddeltjes tegen onrustige benen

0 Shares
0
0
0

‘Laten we de reis van onze dromen maken,’ zei mijn vriend vorige week. Uhm, yes, why not. Een halve minuut later realiseerde ik me toch dat het niet zo makkelijk is als mijn antwoord in eerste instantie was. Waarom? Ik heb last van onrustige benen. Stilzitten voor mij is absoluut geen pretje. Ik krijg pijn en weet na een korte tijd niet meer hoe ik moet zitten. Hoe ga ik dit doen?

Wellicht doet deze situatie wat belletjes bij je rinkelen. Die rusteloze benen zijn iets waar je graag vanaf wil. Wat bijvoorbeeld hulpmiddeltjes zijn voor het vervelende kwaaltje, lees je in deze blog. Voordat we daar op ingaan, zullen we bekijken waar de benen eigenlijk vandaan komt.

Oorzaken van onrustige benen

De meeste mensen met onrustige benen hebben te maken met een aandoening, namelijk RLS, of wel Restless Legs Syndroom. De mensen ervaren ongaangename sensaties in de ledematen die je benen heten. Tingeligen, jeuk, pijn en een brandend gevoel zijn goede omschrijvingen van die sensaties. Maar hoe kom je eigenlijk aan RLS?

Als RLS in je familie voorkomt, heb je mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening. De aandoening is in dat geval erfelijk. In andere gevallen gaat het om aandoeningen die RLS als gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede, maar ook zwangerschap of bepaalde medicijnen. In dit geval spreek je over rusteloze benen als een secundaire aandoening.

Symptomen van onrustige benen

Maar wat merk je dan eigenlijk, als je te maken hebt van onrustige, rusteloze benen? De klachten verschillen in soort en hevigheid bij elke patiënt. Toch is er wel degelijk een lijst aan veelvoorkomende symptomen op te stellen. Lees:

  • een onderstaande drang om te bewegen (hierdoor vorm je wat verlichting)
  • tintelingen
  • kriebelende sensatie
  • jeuk
  • branderig, zeurig gevoel
  • zenuwen

De symptomen variëren zoals gezegd in intensiteit, maar worden meestal erger bij perioden van inactiviteit. Het is daarom erg logisch dat mensen vaak ‘s nachts de meest heftige symptomen ervaren. Omdat de nacht zo heftig is, zou je kunnen kampen met een chronische slaapstoornissen.

Huismiddeltjes voor onrustige benen

Er is niet een eenduidig medicijn aan de aandoening toe te schrijven en daarom kan het bijvoorbeeld helpen dat je huismiddeltjes uitprobeert. We hebben uitgezocht welke middeltjes kunnen helpen om de symptomen van onrustige benen te verminderen.

#1 Regelmatige lichaamsbeweging

Bij rusteloze benen is het juist belangrijk om te gaan bewegen. Voorbeelden van relatief simpele beweging zijn wandelen en fietsen. Stretchen en yoga-oefeningen kan ook helpen om de spanning te verminderen. Je zal zien dat de klachten tijdelijk over zijn of in ieder geval een stuk leefbaarder zijn.

#2 Warme en koude kompressen

De kompressen zorgen je spieren te laten ontspannen en de bloedcirculatie te stimuleren. Dit wil je, omdat je je benen dan wat beter kan ontspannen. De spieren krijgen voldoende zuurstof toegeleverd. Omdat kompressen over het algemeen niet heel groot zijn, zie dat mensen met de aandoening deze bij hun voeten gebruiken. Wil je iets dat groter is, gebruik dan zalf, zoals tijgerbalsem of Vicks.

#3 Adem(meditatie)

Een grote invloed op je zenuwstelsel heb je door goed te ademen. Binnen afzienbare tijd controleer je de prikkels en daarmee ook de prikkels die naar je benen gaan. Je zal zien dat het wat meer controleerbaar aanvoelt en dus dat de klachten minder groot zijn. Combineer eventueel de ademhalingsoefeningen met een meditatie. Meer zen dan dat, wordt je waarschijnlijk niet.

#4 Gezonde levensstijl

Niet roken, niet of nauwelijks drinken en het volgen van een gezond dieet. Het zijn tips waar je lichaam baat bij heeft. Gezien je misschien het gevoel hebt dat je lichaam je in de steek laat, zeggen wij: laat je lichaam andersom ook niet in de steek. Het is algemeen bekend dat mensen die voldoende bewegen en gezond leven ook minder gezondheidsklachten ervaren. Aan een ingewikkeld dieet hoef je niet te denken, je kan ook al beginnen met genoeg groente en twee stuks fruit op een dag.

#5 RVS lepel

Ja, je leest het goed, een roestvrij stalen lepel zou helpen tegen klachten. Deze wrijf je met de bolle kant over de onderkant van je voet. Volgens sommige zou dit helpen vanwege de energie onttrekkende werking. De overtollige energie die leidt tot het rusteloze gevoel, wordt met de wrijving uit je been gehaald. Als het werkt, dan werkt het. Waarom zou je het niet proberen?

#6 Masturbatie

Je pleziertje van de avond kan je combineren met klachtenvermindering. De dopamine die vrijkomt bij het orgasme zou klachten verminderend moeten werken. Dus, is zou zeggen, kijk je partner met die mooie blauw ogen van je aan en ga ervoor. Je partner blij, jij blij (al zou je dat natuurlijk ook al van de activiteit zelf moeten zijn).

#7 Water

Je doet je best, maar aan twee liter per dag kom je nog lang niet. En toch raden we je aan dit in je dieet toe te passen. Het is namelijk ontzettend belangrijk voor je weefsels om gehydrateerd te blijven. Drink je niet genoeg, dan kan het best zo zijn dat je rusteloze benen nóg onrustiger worden. Met een simpele wijziging in je levensstijl, ben je jezelf misschien wel eeuwig dankbaar.

Wanneer medische hulp zoeken?

In de meeste gevallen kunnen huismiddeltjes en veranderingen in levensstijl de symptomen van onrustige benen beheersen. Echter, in sommige gevallen is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Als je ernstige pijn en ongemak ervaart als gevolg van onrustige benen, of als de symptomen aanhouden ondanks het proberen van huismiddeltjes, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ook als de symptomen een negatieve invloed hebben op je algehele kwaliteit van leven, kan de medische wereld wellicht wat uitkomst voor je bieden.

Conclusie

Onrustige benen veroorzaken veel ongemak en zelfs slaapproblemen. Hoewel er geen definitieve genezing is, kunnen huismiddeltjes en veranderingen in levensstijl helpen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wij zouden zeggen, probeer het uit en wellicht bieden een van de middeltjes jou een uitkomst. Raadpleeg een arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

0 Shares
Ook interessant