Kies het beddengoed dat past bij jouw slaapgewoonte

0 Shares
0
0
0

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede dag en een gezonde levensstijl. Om een goede nachtrust mogelijk te maken is de juiste slaapkamertemperatuur en geschikt beddengoed belangrijk. In dit artikel geven we daar meer uitleg over.

De ideale slaapkamertemperatuur

Hebben jullie thuis ook wel eens discussies over de vraag of ‘s nachts het raam van de slaapkamer open moet of juist niet? Of, als je in die luxe verkeert, of de airco aan moet of niet? Het komt vaak voor dat daarover onenigheid is tussen slaappartners. Daarbij dient dan ook nog eens opgemerkt te worden dat, door natuurlijke oorzaken, vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dat versterkt vaak nog het verschil in voorkeur voor een open of gesloten raam in de slaapkamer. Wat is eigenlijk de beste slaapkamertemperatuur? Volgens Dr. Rachel Salas, een onderzoeker aan de Johns Hopkins University (dat is gespecialiseerd in slaapwetenschappen) is de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius. De marge ligt, mede afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, daarbij tussen 17 graden en 20,5 graden. Zowel een hogere als een lagere slaapkamertemperatuur kan leiden tot slapeloosheid omdat het lichaam dan verstoord wordt in het slaapritme. De lichaamstemperatuur wijzigt namelijk tijdens de slaapcyclus en als de omgevingstemperatuur daar teveel invloed op heeft, verstoort dat de cyclus. Probeer de temperatuur van je slaapkamer dus tussen die waardes te houden.

Geschikt beddengoed kiezen

Met deze wetenschap kun dus een goede keuze maken voor geschikt beddengoed. Als je een bedpartner hebt die het veel sneller koud of juist warm heeft, is het wellicht wijs om te kiezen voor twee aparte dekbedden. Zo kan ieder het bij hem of haar passende dekbed kiezen. Kies je voor een gezamenlijk dekbed, of ben je alleen, kies dan een dekbed dat past bij jouw wensen.

Een dekbed van een natuurvezel, zoals een katoenen dekbed, ademt meer. En dat is prettig als je het gauw warm hebt in bed. Daarentegen is een synthetisch dekbed meer geschikt voor mensen die het liever wat warmer hebben in bed. Het dekt het lichaam namelijk beter toe en jouw lichaamswarmte blijft daardoor beter hangen en verwarmt het bed.

Keuze in dekbedden en ander slaaptextiel

Wat ook jouw voorkeur qua temperatuur in de slaapkamer en onder het dekbed is, en welk dekbed je daar ook bij kiest, het is belangrijk je beddengoed uit te kiezen bij een winkel waar keuze is. Niet alleen in materiaal, maar ook in afmeting. Want het dekbed moet ook passen bij de afmetingen van jouw bed. Let daarbij dus ook extra goed op de warmteklasse en beslis of je een dekbed voor winter en zomer wilt, of een “all season” dekbed. HEMA is een slaapspecialist waar je een enorme keuze aan beddengoed vindt. Voor elke afmeting bed en voor elke slaapvoorkeur. Ook voor bedtextiel en accessoires, zoals hoeslakens, moltons, een HEMA kussensloop of hoofdkussens kun je er terecht. Tevens is er een ruime keuze in kinderbeddengoed. Onthoud dat ook de slaapkamer van kinderen bij voorkeur niet te warm moet zijn! Neem gerust een kijkje in het uitgebreide slaapassortiment in een van de 500 winkels in Nederland of op de website of in de app.

0 Shares
Ook interessant