Welke soort raambekleding past bij een licht, rustig interieur?

0 Shares
0
0
0

Soms is het lastig te beoordelen welk type gordijn nu echt past binnen jouw interieur. Gordijnen kunnen een bijzondere aanvulling vormen op je interieur, maar dan is het wel een kwestie van de juiste raambekleding kiezen! En de keuze is enorm! Wil je nieuwe gordijnen kopen voor een licht, rustig interieur? Lees dan vooral even ons artikel door met belangrijke tips om tot de juiste keuze te komen.

Nieuwe gordijnen voor het lichte interieur, waar let je op?

Een licht interieur wil je meestal graag licht houden. Raambekleding kan diverse lichttonen veroorzaken; had je voorheen houtkleurige jaloezieën en stap je over op licht grijze duo rolgordijnen bijvoorbeeld, dan tonen je ramen plots niet alleen heel anders, maar ook de kleur van het licht is anders: en dat kan schrikken zijn! Dus niet alleen het type raambekleding is van belang voor je woongenot, maar ook de kleur van de gordijnen doet ter zake!

Welke kleur gordijnen kies ik?

Zoals zojuist besproken doet de kleur van de raambekleding ertoe. Je woning wordt daadwerkelijk donkerder naarmate de raambekleding donkerder is. Houd je van een licht interieur, maar zou je ter contrast graag een iets donkerdere tint raambekleding willen uitkiezen, bedenk je dan wel dat dit invloed heeft op de lichtbeleving in huis. Houtkleurige en witte, of roomwitte, raambekleding zorgt voor het meest optimale licht in huis.

Praktische keuze, of niet?

Bedenk goed van tevoren over welke praktische functies de raambekleding eventueel moet beschikken. Moet de raambekleding (deels) inkijk tegengaan? Vind je het belangrijk dat je een ruimte kunt verduisteren, waarvoor verduisterende gordijnen juist geschikt zijn? Wil je de lichtinval kunnen reguleren? Mag de raamdecoratie geluid maken in de wind, of juist helemaal niet? Allemaal punten die van belang kunnen zijn en die bij specifieke soorten raambekleding van toepassing zijn.

Soorten raambekleding met eigen kenmerken

Wat zijn de meest voorkomende soorten raambekleding en hun eigenschappen?

  • Jaloezieën: jaloezieën beschikken over horizontale lamellen, waardoor je inkijk en lichtinval perfect kunt regelen. Ze zijn verkrijgbaar in bamboe, PVC (handig voor vochtige ruimtes) en aluminium -daarnaast is er een ruime kleurkeuze en zijn ze hartstikke trendy.
  • Duo rolgordijn: bijzonder handig verstelbaar, waardoor je over om-en-om stroken doorschijnend textiel beschikt. Eveneens in verschillende kleuren beschikbaar en perfecte inkijk-stoppers, terwijl jij wel goed naar buiten kunt kijken!
  • Top down bottom up plissé: dit mag toch wel als de laatste woontrend getypeerd worden. De ‘top down bottom up’ plisségordijnen zijn in alle standen te plaatsen over een raam: van boven naar beneden en andersom. Dé perfecte manier om de gewenste lichtinval (en inkijk) te regelen! 
  • Inbetween gordijnen: dit type gordijn is dikker dan vitrage en dunner dan overgordijnen. Zij zijn daarom “inbetween”. Dit type gordijn kent een prachtige, rustieke, kalme uitstraling. Het is gewoon lichtdoorlatend en zorgt ervoor dat jij naar buiten kunt kijken, maar andersom wordt het lastig. 
  • Vouwgordijnen: ook vouwgordijnen zijn ‘top down bottom up’ verkrijgbaar. Mooie linnen vouwgordijnen, in lichte kleuren, vullen het lichte interieur prachtig aan en kunnen al dan niet lichtdoorlatend zijn. 
0 Shares
Ook interessant