Blijf koel – 9 tips tegen de zomerhitte

0 Shares
0
0
0

Als de temperaturen in de zomer rond de 30 graden zijn, kan het snel erg vermoeiend worden en voel je je niet echt lekker meer. Nachts rol je van links naar rechts in bed, overdag wil je zo min mogelijk bewegen omdat je altijd zweet, wat je ook doet. In principe is de aanpak juist, maar in dit geval is minder bewegen eigenlijk meer. 

Je kunt de tijd bijvoorbeeld gebruiken om spelen bij casino777 blackjack of thuis iets anders te doen. Op deze manier breng je tijd door in de schaduw of zelfs onder de koele airconditioning. Natuurlijk zijn er nog andere tips om koel te blijven ondanks de zomerhitte. We presenteren hier de 9 beste tips!

Goed ventileren

Als het ‘s zomers echt warm is buiten, moet je ervoor zorgen dat je op de juiste momenten ventileert. De ideale tijd is ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Ramen moeten echter worden gesloten zodra de temperatuur buiten stijgt. Alle ramen die direct aan zonlicht worden blootgesteld, moeten ook worden verduisterd. Jaloezieën, rolluiken en gordijnen zijn hier natuurlijk bijzonder geschikt. 

Als deze niet beschikbaar zijn, kunnen handdoeken, lakens of dekens worden gebruikt tussen het raam en het kozijn. De ruit moet van buitenaf worden afgedekt. Zonwerende folie voor de ramen is echter ook nuttig; deze wordt vooral aanbevolen voor zolderramen.

Zorg voor beweging van de lucht

Het is waar dat een ventilator de temperatuur in de kamer niet kan verlagen, maar hij houdt de lucht wel in beweging. Dit zorgt er weer voor dat het zweet op de huid sneller verdampt en zo het lichaam beter kan koelen. 

Het is echter belangrijk dat de luchtstroom nooit rechtstreeks op de nek of het hoofd wordt gericht. Dit kan leiden tot verkoudheid of aangename spierspanning. Bovendien moet de ventilator niet permanent aan staan, maar slechts af en toe.

Verdampingskoeling gebruiken

Er wordt koude geproduceerd zodra water verdampt. Een effect dat perfect kan worden gebruikt in de getroffen en extreem warme kamers. Het enige wat je hoeft te doen is een grote vochtige doek aan een droogrek hangen. De lucht in de kamer wordt gekoeld door de verdamping van het water. Deze methode kan echter alleen worden gebruikt als de kamer niet te vochtig is. Als de lucht in de kamer te vochtig wordt, moet je kort ventileren. 

Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat de doeken niet helemaal uitdrogen, omdat ze dan weer opwarmen. Op kantoor is het natuurlijk niet mogelijk om een droogrek met vochtige doeken te plaatsen. Maar ook hier is een oplossing. Zet gewoon een spuitfles met water in de koelkast en spuit af en toe op je gezicht en armen. Dit zorgt ook voor een aangename verkoeling.

Draag de juiste kleding

Fashion speelt ook een rol in de zomer: Strak zittende kleding is absoluut een no-no op warme zomerdagen. Omdat hier geen lucht kan circuleren, wordt het verkoelende effect door zweten aanzienlijk verminderd. Losse kleding is altijd een goede keuze. Dit kunnen bijvoorbeeld loszittende shirts en blouses zijn. Broeken of rokken moeten ook zo los mogelijk gesneden zijn. 

Materialen van natuurlijke vezels zoals linnen, katoen en zijde hebben hier de voorkeur. Lichte kleuren zijn ook geschikter dan donkere. Het is ook raadzaam om kleding te kiezen die de huid bedekt. Zo voorkom je gemakkelijker zonnebrand en kan de zon het lichaam minder opwarmen. Een hoed beschermt ook het hoofd en gezicht.

Drinken, maar op de juiste manier

Drinken is uiterst belangrijk. Het lichaam moet dagelijks minstens 2 tot 3 liter vocht binnenkrijgen, vooral bij warm weer. Het is hier echter niet aan te raden om ijskoude dranken te gebruiken. Om de bloedsomloop niet extra te belasten, kun je beter alleen kiezen voor licht gekoelde of bij voorkeur lauwe dranken. Mineraal- of kraanwater, kruidenthee of verdund vruchtensap zijn bijzonder geschikt. 

Noch calorierijke dranken zoals limonade en cola, noch alcoholische dranken, koffie en zwarte thee zijn echter geschikt als dorstlesser. Je kunt ook een beetje citroensap of een blaadje munt aan water toevoegen voor een heerlijk frisse smaak.

De juiste voeding op warme dagen

Als het warm is, hebben veel mensen meteen een verminderde eetlust. Niemand kan het zich voorstellen om nu iets zwaars of vettigs te proberen. Ideaal voor warme temperaturen zijn vooral fruit, salades en groenten. 

Alle fruit en groenten met een hoog watergehalte, zoals komkommers, tomaten of meloenen, zorgen ook voor een evenwichtige vochtinname. Zuivelproducten zoals kwark en yoghurt zijn ook erg goed. Als er toch een warme maaltijd nodig is, moet die indien mogelijk ‘s avonds worden gegeten.

De airconditioner op de juiste manier gebruiken

Als je een van de gelukkigen bent die een airconditioner heeft, moet je hem zeker op de juiste manier gebruiken. Als algemene regel geldt dat je de airconditioner altijd slechts zes graden lager moet zetten dan de buitentemperatuur en niet kouder dan ongeveer 22 graden. Hoewel airconditioners alleen werken als de ramen dicht zijn, moet je ‘s ochtends en ‘s avonds toch goed ventileren.

Ga zwemmen

Zwembaden en meren zijn ongetwijfeld de ideale plek om af te koelen. Maar wees voorzichtig, als je daar helemaal opgewarmd aankomt, moet je maar heel langzaam het water ingaan. Je lichaam moet eerst wennen aan de temperatuur. Aan de andere kant moet je nooit te lang in het koele water blijven. Zodra je begint te rillen of zelfs blauwe lippen krijgt, is het de hoogste tijd om het water te verlaten. Dit geldt vooral voor kinderen. 

Douchen is ook heel nuttig om het lichaam af te koelen. Maar ook hier geldt dat je nooit een te koude douche moet nemen. Anders krijg je het tegenovergestelde effect, omdat je lichaam nog sneller opwarmt. Als je niet kunt zwemmen en geen douche hebt, kun je af en toe koud water over je onderarmen laten lopen.

Het juiste moment om te sporten

Sporten is ook in de zomer belangrijk en gezond voor het lichaam. Het is echter ook belangrijk dat het niet gaat om maximale prestaties. Het is ook belangrijk dat de trainingstijden nu zeker worden verplaatst naar de koele ochtend- of avonduren.

0 Shares
Ook interessant