Honing tegen maagzuur

0 Shares
0
0
0

Poeh, waar is dat maagzuur eigenlijk goed voor? Als het omhoog komt, is dat ontzettend vervelend en bovendien is het funest voor je slokdarmwand. Dat kan toch niet goed zijn?

Nou, maagzuur is daadwerkelijk wel nodig in je lichaam. Het draagt bij aan de voedselvertering en dood ongewenste bacteriën. Maar, inderdaad, het is niet prettig als het omhoog komt. Gelukkig zijn er verschillende middeltjes waardoor het maagzuur dat omhoog komt wordt tegengewerkt. Of, nou ja, het zal in ieder geval niet nóg erger worden. In deze blog zal je onder andere lezen hoe honing kan helpen bij de verlichting van brandend maagzuur. Bovendien zal je daarbij een uitleg krijgen hoe je het dient te gebruiken.

Maagzuur, why?

Goede vraag, dat is precies hetgeen dat wij ons afvroegen.

Het spijsverteringsproces begint in de mond, waar voedsel wordt gekauwd en waar het zich mengt met speeksel. Vervolgens gaat het smeuïge papje via je slokdarm naar… de maag. In de maag wordt het voedsel afgebroken door het maagzuur. Het zuur zorgt er onder andere voor dat daartoe de mogelijkheid is. Je voelt normaal gesproken niks van dit zuur omdat de maagwand door een dikke laag is beschermd.

In sommige gevallen kan de maag echter te veel maagzuur produceren, in andere gevallen is de maag overbelast. Hoe dan ook zal het omhoog komen en er in beide gevallen brandend maagzuur ontstaan. De wand van de slokdarm is immers niet zo goed beschermd als de wand van de maag. Het zuur veroorzaakt irritatie en natuurlijk het kenmerkende, brandende gevoel.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot brandend maagzuur. Wat bij jou de oorzaak is, kan je wellicht aan de hand van de volgende punten begrijpen. Toch zal het kunnen zijn dat de echte oorzaak er niet tussen staat. Heb je vaak en veel last van brandend maagzuur? Raadpleeg dan altijd een medisch professional, zoals je huisarts. In ieder geval zou het hier aan kunnen liggen:

  • stress (in combinatie met emotionele spanning)
  • als bijwerking van bepaalde medicijnen
  • verkeerde voeding: overmatig gebruik van alcohol, het eten van veel citrusvruchten, pepermunt achtige voeding, veel eiwitten, etc.
  • veel roken
  • overgewicht
  • zwangerschap
  • ouderdom

Een combinatie van bovenstaande aspecten, zou de aandoening nog erger kunnen maken.

Honing, een natuurlijk, zoet product dat wordt geproduceerd door bijen, heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Het is niet alleen vanwege de bedreiging (lees: wij kunnen niet overleven zonder bijen), maar ook vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van honing. Zo zou honing inderdaad een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van brandend maagzuur.

Verschillende actieve verbindingen in honing kunnen helpen bij het kalmeren van de geïrriteerde slokdarm. De symptomen van de maagzuur worden verminderd. Honing heeft in ieder geval ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat je slokdarmwand je eeuwig dankbaar is. Bovendien heeft honing de eigenschap dat het zich kan vermengen met maagzuur. De agressiviteit neemt wat af en bij een oprisping zal de impact minder indringend aanvoelen.

Welke honing moet ik gebruiken?

Bij het kiezen van honing voor maagzuurverlichting is het belangrijk om te zoeken naar een onbewerkte, rauwe honing. Onbewerkte honing behoudt immers alle natuurlijke enzymen en verbindingen die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen. Verder wil je gaan voor een honingsoort met een hoge antioxidantenwaarde, zoals Manuka Honing. Dit kan je al bij een gezondheidswinkel als Holland & Barrett aanschaffen.

Je neemt de honing tot je in een pure vorm, of vermengt het met wat anders. Zo zou je kunnen kiezen voor het consumeren van een lepel honing of zet je een lekker kopje thee met honing. Houd er overigens wel rekening mee dat honing veel suiker bevat. Vooral als je diabetes hebt of gevoelig bent voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, moet je het met mate gebruiken.

Wat zijn andere huismiddeltjes tegen maagzuur?

Honing is natuurlijk niet het enige dat bijdraagt aan het tegengaan van maagzuur, er zijn meerdere huismiddeltjes die je kan uitproberen.

#1 Havermout

Havermoutvlokken verbinden het zuur en zijn erg goedkoop. Het liefst consumeer je het middel in zijn rauwe vorm, om de werking optimaal te laten zijn. Krijg je het echt niet weg? Vermeng het dan met wat warm water. Hoewel melk waarschijnlijk lekkerder is, is dit uiteindelijk niet helemaal bevorderlijk voor je maagzuur en dus raden we dat af.

#2 Kamille thee (met honing)

Kamille staat bekend om zijn kalmerende werking. Hoewel het niet per se het maagzuur zal tegengaan, draagt het wel bij aan verlichting van de slokdarm. Om het zo optimaal te laten zijn, kies je daarom voor een schepje honing in de thee. Maakt het lekker zoet én ook nog eens stimulerend.

#3 Kauwgom

Geen pepermunt kauwgompje dan wel te verstaan, maar wel wat anders waar je op kan kauwen. Dit heeft met niks anders te maken dan speekselproductie. Je speeksel helpt bij de neutralisatie en zal daarmee verlichtend optreden.

Als je echt met je handen in het haar zit, bestaat er altijd de mogelijkheid om professionele hulp te zoeken. Waarschijnlijk krijg je door een arts medicijnen voorgeschreven of kan je al bij de apotheek terecht. Dat weten we overigens wel zeker, want maagzuurremmers van een lage dosering kan je al in de drogisterij om de hoek aanschaffen. Houd wel rekening met bepaalde bijwerkingen van deze medicijnen en laat je goed informeren.

Conclusie

Honing kan een effectieve en natuurlijke optie zijn voor de behandeling van brandend maagzuur. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen, kalmeert de slokdarm(wand) en neutraliseert overtollig maagzuur. Kies voor een rauwe, onbewerkte honing en eet dit rauw of verwerk het bijvoorbeeld in een kopje thee. Als je tegen honing en het suikergehalte kan, zal het verlichting bieden zonder de bijwerkingen van traditionele medicijnen. Raadpleeg echter altijd een zorgverlener voordat je nieuwe behandelingen uitprobeert en gebruik honing met mate.

0 Shares
Ook interessant