Lavendel tegen muggen: ja of nee?

0 Shares
0
0
0

Het is bijna zomer en daarmee is ook bijna het muggenseizoen weer aangebroken. Dus, lig je na een dag hard werken eindelijk in bed, hoor je ineens dat vervelende gezoem in je oor. Waar ze er op dat moment geen problemen met de afstand van jou tot mug lijken te hebben, is dat wanneer je opstaat wel anders. Onvindbaar en ontzettend moeilijk om te vangen.

Ja, dat zijn muggen. Hoewel er van alles over muggen is te zeggen, richten wij ons in deze blog op wat je kan doen tegen muggen. In het specifiek: werkt lavendel tegen muggen? Omdat we de ergste niet zijn, zal je natuurlijk ook lezen over andere middeltjes.

Lavendel is overal

Lavendel douchegel, lavendel ijs, lavendel in tuinen, lavendel schoonmaakmiddel, lavendel drankjes, lavendel kleding, lavendel is o-ve-ral. Het is niet dat wij het erg vinden, maar het lijkt steeds populairder te worden.

Lavendel is een geurige bloem die bekend staat om zijn rustgevende en kalmerende eigenschappen. De bloemetjes hebben een prachtige, paarse kleur en daarmee zijn de lavendelvelden op vakantie meer dan geliefd (ook door insecten). De lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde en kom je ook in het verdere dagelijkse leven tegen. De populariteit heeft de plant te danken aan de geur, de kleur en de vermeende werkingen. Zo zie je lavendel nog meer terug:

 • in gerechten (smaakmaker in gerechten en desserts)
 • als luchtverfrisser (ook vaak in kledingkasten te vinden)
 • in bad- en schoonmaakproducten (voor de geur)
 • in huidverzorging (ontstekingsremmende en antiseptische werking)
 • als slaaphulp (kalmerende en ontspannende werking)
 • als decoratie (met name de gedroogde vorm zie je nog regelmatig terug in boeketten etc.)

De ergernis van muggen

Je las het al even; de ergernis van muggen is ongekend. Muggen geven niet alleen een irritant geluid af, nee, als ze je prikken heb je ook nog eens te maken met die vervelende, jeukende bult. Sterker nog, sommige mensen zijn veel meer vatbaar voor de bult en zullen gigantische plekken ontwikkelen. Met andere woorden: muggen zijn vervelend.

Maar, muggen zouden niet blijven bestaan als ze niet nuttig waren. Ze zouden al lang zijn uitgestorven als ze niet ergens enige invloed op zouden hebben en dat doen ze dus wel degelijk. Zo zijn het bestuivers, houden ze sommige wateren schoon en doen ze nog veel meer. Het hebben over ‘de mug’ is trouwens wat summier, gezien er duizenden verschillende soorten bestaan.

Lavendel tegen muggen

Hoewel het niet echt wetenschappelijk bewezen is, stellen veel personen dat lavendel werkt tegen muggen. Zo zou de geur van de plant de geur waar muggen op afkomen maskeren. De mug is minder geneigd om in de buurt te komen. Dat maakt lavendel in principe een effectief, natuurlijk muggenafweermiddel.

Nu hoef je je huis niet helemaal met lavendelbosjes op te fleuren, maar zou het ook al werken als je jezelf insmeert met een lavendelgeurige bodylotion. De geur van de lavendel maskeert de koolstofdioxide, waar de muggen in eerste instantie op af komen. Een bijkomend voordeel van al die lavendel in huis is overigens wel dat het je slaap en ontspanning bevordert. Geen stress, maar een gevoel van kalmte voor jou. Andere voorbeelden zijn lavendel spray en essentiële oliën met lavendelgeur en lavendel in je tuin.

Andere middelen tegen muggen

Nu kan het heel goed zijn dat je helemaal niet van de geur van lavendel houdt. Dat is geen probleem gezien er genoeg andere middelen zijn die werken tegen muggen. Althans, door de ene wordt beweert dat iets beter werkt dan dat de ander daarvan overtuigd is.

 • Muggenspray: DEET, in meerdere percentages, heeft een effectieve werking tegen muggen. Je sprayt het voor het slapengaan op je blote huid en als het goed is blijven de muggen op afstand
 • Horren: Installeer horren op ramen en deuren om te voorkomen dat muggen je huis binnenkomen. Je kan daarmee nog steeds ruimtes luchten, maar hoeft niet bang te zijn voor ongewenste gasten.
 • Ventilator: Een mug is maar een klein beestje, een klein beestje met niet de sterkste vleugels. In dit geval zal het in je voordeel werken, omdat ze niet tegen de windvlaag van een ventilator in kunnen. Let’s go, en schaf vandaag nog die ventilator aan.
 • Citronella kaars: Tja, over dit middel is er wederom veel te zeggen. Sommigen zetten de anti-muggenwerking neer als een fabeltje, terwijl anderen erbij ‘zweren’. Je zal er dus zelf je oordeel over moeten sluiten.
 • Stilstaand water: Stilstaand water is iets dat je absoluut niet in je buurt wil hebben. Muggen leggen hun eitjes in dat water en dat creëert dus alleen nog maar een erger probleem. Plassen, emmers of verstopte regenpijpen zijn een echte no go.
 • Muggenlamp: De speciale kleur licht trekt muggen aan en wanneer ze zijn aangetrokken, zijn ze hun leven niet meer zeker. Heel diervriendelijk is deze manier niet, maar het schijnt redelijk effectief te zijn.
 • Kruidnagelolie: Je vindt het zelf waarschijnlijk ook niet heel erg lekker ruiken, maar het zou moeten werken. Muggen houden ook niet van die sterke kruidnagelgeur en daarmee houdt je ze letterlijk van je af (mocht je het verdund aanbrengen op je huid).

Lavendel is niet alleen een prachtige plant met een rustgevende geur, maar het kan ook een effectieve natuurlijke muggenafweermiddel zijn. Door het gebruik van lavendelproducten, het planten van lavendel in je tuin en het uitproberen van andere middelen zoals een citronella kaars en kruidnagelolie, kun je genieten van een mugvrije omgeving en een zorgeloze zomer.

0 Shares
Ook interessant