Het belang van isolerende gordijnen tegen kou

0 Shares
0
0
0

In een wereld waar energiebesparing en comfort hoog op de agenda staan, zijn isolerende gordijnen een slimme investering voor elk huis. Al helemaal omdat de gasprijzen de afgelopen jaren ook door het dak heen gaan, zoeken veel mensen naar energiebesparende opties.

Isolerende gordijnen bieden niet alleen warmte en comfort tijdens de koude wintermaanden, ze hebben ook tal van andere voordelen. In ieder geval lees je in deze blog alles over het belang van isolerende gordijnen tegen kou. Lees je gauw verder?

Waarvoor gebruik je isolerende gordijnen?

Eerlijk is eerlijk, we begrijpen het maar al te goed als je je afvraagt of die isolerende gordijnen nou echte zoden aan de dijk gaan zetten. Ons antwoord daarop is dat er vanaf hangt. Van de mate van de isolatie in je huis, bedoelen we dan. Heb jij een huis met energielabel A+++, dan is de kans nagenoeg afwezig dat je isolerende gordijnen hebt. Maar, woon je in een woning met energielabel E, welke een op gas gestookte verwarming heeft en enkelglas, dan snap je dat je die gordijnen wel wil hebben.

Anyway, isolerende gordijnen gebruik je om, jawel, je huis te isoleren. Ze houden de kou die langs de gordijnen naar binnenglipt, buiten. Althans, niet buiten, maar wel buiten de ruimte die jij met je zuurverdiende euro’s aan het opwarmen bent. Ze fungeren dus als een extra barrière tegen tocht en temperatuurveranderingen. En oh ja, een mooi voordeel is dat ze ook nog eens geluid van buiten tegen houden. Zo wordt er binnen een rustigere omgeving gecreëerd.

De nadelen van tocht in huis

Wellicht ben je niet zo’n koukleum en vind je het allemaal best. Waarom dan nog investeren in isolerende gordijnen, you might wonder. Nou, wist je dat er wel degelijk een aantal nadelen van tocht in huis te vertellen zijn. Lees:

  • Vochtproblemen
    Je zou het wellicht niet denken, maar vocht blijft beter hangen in koudere ruimtes dan in warme ruimtes. Dit zal op den duur condensatie op ramen en muren veroorzaken, wat op zichzelf weer kan leiden tot schimmelvorming en structurele schade aan het huis.
  • Gezondheid
    Het is een fabel dat je van kou of tocht ziek kan worden. Tenminste, als je het hebt over de griep, een verkoudheidje of iets anders in die trant. Welk kan het zo zijn dat je door de tocht altijd verkrompen je spieren aanspant. Doe je dat voor een langere periode, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je algehele gezondheid.
  • Hoge energiekosten
    Zelfs als je de verwarming ‘maar’ op 17 graden hebt staan geldt dat je meer energie verbruikt, naarmate meer kou het huis binnensluipt. Met andere woorden, mocht je een relatief goedkope manier zoeken om je huis te isoleren, dan zijn isolerende gordijnen wel iets voor jou.

Kijk aan. Toch weer een hoop redenen waarom je toch wél voor die isolerende gordijnen zou kunnen kiezen.

Overwegen bij het kiezen van isolerende gordijnen

Goed, mocht je hebben overwogen om een set isolerende gordijnen aan te schaffen, dan is er een aantal overwegingen dat je dient te moeten bekijken. Wederom hebben we dit voor je neergezet.

#1 Materiaal

Materialen zoals dicht geweven stoffen, flanel en thermische voeringen kunnen helpen om warmte binnen te houden tijdens koude seizoenen en warmte buiten te houden tijdens warmere periodes. Waarschijnlijk staat het wel op de verpakking, als een bepaalt soort materiaal isolerend is.

#2 Dikte stof

Dikker materiaal biedt over het algemeen betere isolatie dan dunner materiaal. Ook de lengte en breedte van de gordijnen zijn van belang, omdat goed passende gordijnen voorkomen dat er luchtstromen langs de randen kunnen ontstaan. Overigens bestaan er trouwens gordijnen waarvan de thermische laag extra is toegevoegd. Voor je eigen oog ziet het gordijn er goed uit, maar aan de buitenkant van het gordijn is de laag die daadwerkelijk voor het thermische zorgt.

#3 Esthetiek

Tja, het moet er natuurlijk ook een beetje mooi uitzien, toch? Isolerende gordijnen moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook passen bij de inrichting en persoonlijke smaakt van de ruimte. Heb je een heel kleurrijk interieur, dan ga je niet ineens zwarte gordijnen ophangen, om maar even een voorbeeld te noemen. Andersom wil je geen geen beige gordijnen in een huis dat een volledig wit-zwarte, industriële inrichting heeft. Mocht je het moeilijk vinden, kijk dan even of je een professional op het gebied van interieur kan contacteren.

Conclusie

Ja? Ben je er al uit of jij voor aankomende winter isolerende gordijnen in huis gaat halen? Leuk! We zijn benieuwd naar wat je er van zal maken. Weet dat isolerende gordijnen voordelen op verschillende vlakken voor je kunnen bewerkstelligen. Of het nu gaat om het verhogen van de thermische isolatie, het verminderen van geluidsoverlast of het toevoegen van een vleugje stijl aan uw interieur, it has it all! We wensen je alvast veel plezier me uitzoeken en wensen je met name een warme winter tegemoet!

0 Shares
Ook interessant