Hal verven: 2 kleuren & andere kleur ideeën 

0 Shares
0
0
0

Een hal is zoiets dat je makkelijk vergeet. En toch is dat eigenlijk best gek. De hal is de eerste plek waar jij, maar ook je gasten binnenkomen. Hoe maak je een toegankelijke hal?

Kleuren spreken boekdelen. Welke kleur je je hal hebt, zeg dan ook al veel over welke indruk je wilt uitstralen. Een populaire manier om je hal te verven, is in twee kleuren. Naast deze uitleg geven we ook nog andere kleur ideeën. We geven je inspiratie geven om je op weg te geven.

Waarom je hal schilderen?

Zoals gezegd is je hal het eerste wat gasten zien wanneer ze je huis binnenkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ruimte er goed uitziet. Een nieuwe verflaag verandert een doffe of saaie hal in een levendige en uitnodigende ruimte. Door te spelen met kleuren patronen pas je de sfeer aan, naar je persoonlijke smaak en stijl.

Tips

Het kiezen van de juiste kleurencombinatie is niet niks. Je moet niet alleen rekening houden met je eigen smaak, maar bijvoorbeeld ook met meubels die je al hebt staan. We geven je verschillende tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

#1 Overweeg de stijl van je huis

Voordat je begint met schilderen, moet je nadenken over de algemene stijl van je huis. Heb je te maken met een traditionele uitstraling of juist een moderne en eigentijdse look. Bij een klassiek interieur kies je bijvoorbeeld voor warme kleuren zoals bruin, beige en crème. Als je huis een moderne uitstraling heeft, is het leuk te experimenteren met felle kleuren en grafische patronen.

#2 Kies de juiste kleurencombinatie

Logisch, maar we vermelden het wel. Bij het gebruik van twee kleuren, kan je beter kiezen voor kleuren die elkaar aanvullen in plaats van complementeren. Bijvoorbeeld, wil je graag een blauwe wand, schilder je de ander muur of de rest van de muur in een lichte grijstint. Andere populaire, gebruikelijke kleurencombinaties zijn roze en grijs en groen met wit.

#3 Probeer kleurstalen

Voordat je definitief beslist over een kleur, is het verstandig om kleurstalen uit te proberen. Kleurstalen zijn kleurtesters of wel verftesters. Je krijgt een klein beetje verf opgestuurd en hoeft hierdoor dus niet meteen een aantal liter aan te schaffen.

Breng een paar verschillende kleuren aan op de muur en bekijk ze op verschillende momenten van de dag. De verscheidenheid in lichtomstandigheden geeft namelijk een ander effect op de verf. Je maakt een weloverwogen keuze en het voorkomt dat je een kleur kiest die er anders uitziet dan je had verwacht.

#4 Houd rekening met de grootte van je hal

Het klinkt wellicht wat overbodig, maar de grootte van je hal is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Bij een kleine hal wil je kiezen voor lichtere kleuren. Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter en laten deze meer open lijken. Als je een grote hal hebt, kan je wel iets uitproberen met een donkere kleur. Het maakt de ruimte juist meer knusser en geeft een gemoedelijk gevoel wanneer je de hal binnenkomt.

Hal schilderen in twee kleuren

Het schilderen van je hal in twee kleuren is een geweldige manier om deze ruimte visueel interessanter te maken. We geven je enkele ideeën hoe je de kleuren kan combineren.

  • Horizontaal: Schilder de onderste helft van de muur in een donkere kleur en de bovenste helft in een lichtere kleur. Deze verdeling geeft je hal een eigentijdse en moderne uitstraling. Wat nog in veel huizen is te zien, is een lambrisering. Dat is die soort ‘lijst’ aan de onderste helft van de muur. In dat geval heb je al een goede scheiding van de muur. Mocht je het niet hebben, dan raden we de onderste helft tot iets over de helft te verven.
Een voorbeeld van geverfde lambrisering in een hal
  • Diagonaal: Schilder de ene hoek van de muur in een kleur en de tegenovergestelde hoek in een andere kleur. Met diagonale lijnen creëeren je een speelse en creatieve look. Het werkt goed wanneer je kiest voor lichtere kleuren, om te voorkomen dat het te ‘druk’ wordt. Het diagonale creëert iets meer ruimte, mits je het houdt bij slechts twee kleuren.
  • Donker uiteinde: Bij een lange gang staat het mooi als je kiest om een uiteinde van de hal in een stuk donkere kleur te verven dan de rest van de hal. Hiermee laat je een lange hal wat ruimtelijker ogen.
  • Afhankelijke muren: In plaats van moeilijk te doen met tape, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om per muur een andere kleur aan te kiezen. Om het niet te rommelig te maken, verf je muren die aaneensluitend zijn in dezelfde kleur, tenzij je een soort dambord wil maken.

Ideeën voor kleurencombinaties

We geven bij de standaard en originele combinaties ene reden waarom je voor deze combinatie zou willen gaan.

  1. Blauw en groen: twee kleuren die goed samengaan en een kalmerende en rustgevende sfeer creëren.
  2. Rood en oranje: als je van warme en levendige kleuren houdt, kies je voor deze combinatie. Het geeft je hal een energieke en vrolijke uitstraling.
  3. Wit en zwart: een klassieke kleurencombinatie die nooit uit de mode raakt. Bij een klassiek, modern of industriële inrichting, komt dit goed tot zijn recht.
  4. Blauw met grijs: we zetten neer blauw met grijs, maar bedoelen eigenlijk een blauwige kleur in combinatie met grijs. Het grijze neutraliseert het kleurtje op de muur, maar is niet zo kil als wit.

Conclusie

Het schilderen van je hal is een eenvoudige en betaalbare manier om deze ruimte te transformeren en er een persoonlijke touch aan te geven. Door te spelen met kleuren en patronen pas je sfeer aan persoonlijke smaak en stijl. Overweeg om twee kleuren te gebruiken voor een visueel interessanter effect. Vergeet niet om kleurstalen uit te proberen voordat je definitief beslist over een kleur. Houdt eveneens rekening met de grootte van je hal en stijl van je huis.

0 Shares
Ook interessant
brown wooden floor

In 4 stappen laminaat leggen

Ben je op zoek naar een vloer die geschikt is voor jouw droomhuis? Laminaatvloeren zijn tegenwoordig razend populair…