Paracetamol tegen hartkloppingen: werkt dat?

0 Shares
0
0
0

Als jij last hebt van hartkloppingen dan ben je echt niet de enige. Heel wat Nederlanders hebben iedere dag weer een bonzend hart. Hoewel het over het algemeen niet gelijk iets is waar je je  zorgen over hoeft te maken is het wel iets wat op ten duur erg vervelend kan zijn.

Nu is er de laatste tijd een trend gaande waarin mensen paracetamol gebruiken tegen hartkloppingen. Maar helpt dit eigenlijk wel? En hoe ontstaan hartkloppingen eigenlijk? Om hier antwoord op te krijgen is het een goed idee om dit artikel even op je gemak door te lezen. We hebben alle belangrijke info voor jou op een rijtje gezet. Na het lezen weet je tenminste wel wat helpt en wat niet!

Let op: contacteer bij ernstige klachten altijd meteen een arts/ professional.

Wat zijn hartkloppingen – definitie en oorzaken

Straks laten we je meer zien over de beste tips en tricks voor het bestrijden van hartkloppingen. Maar voor het zover is willen we je eerst wat meer laten zien over hartkloppingen in het algemeen. We zien namelijk dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat.

‘Hartkloppingen’ is een term die wordt gebruik voor de onregelmatige, snelle of bonzende sensaties die je in je borst voelt. Het is alsof je hart een soort drumsolo uitvoert, waarbij er niet echt een consequent tempo in. Belangrijk om te weten is dat hartkloppingen vaak onschuldig zijn. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben, waarvan de belangrijkste de volgende zijn:

#1 Stress en angst

Zoals je waarschijnlijk wel weet staan je hart en brein in verband met elkaar. Dit houdt dan ook in dat op het moment dat je stressniveau de pan uit rijst of je angst de overhand krijgt, je hart een stapje over kan slaan om het tempo te volgen. Door stress veroorzaakte hartkloppingen komen vaak voor en verdwijnen meestal zodra je weer tot rust komt. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan hartkloppingen wanneer je een belangrijke presentatie moet geven of wanneer het drukker dan normaal is op het werk.

#2 Cafeïne en stimulerende middelen

Dat kopje koffie bij het ontbijt geeft je misschien een energieboost, maar het kan je hart ook in een soort overdrive brengen. Cafeïne kan – samen met andere stimulerende middelen zoals nicotine en ADHD medicijnen – hartkloppingen veroorzaken. Heb je vaak last van hartkloppingen dan is het een goed idee om rustig aan te doen met de cafeïne. Wij raden je aan om maximaal twee kopjes koffie per dag te drinken, heel soms drie als je echt moe bent. Op die manier beperk je het risico op hartkloppingen tot een absoluut minimum.

#3 Uitdroging en tekort aan elektrolyten

Wanneer je dorst hebt schreeuwt je lichaam eigenlijk om vocht. Om jou dit te laten weten kan het zijn dat je lichaam je hart een beetje op hol te laat slaan. Uitdroging en bepaalde tekorten in diverse soorten elektrolyten zoals kalium of magnesium kunnen hartkloppingen veroorzaken. Blijf daarom altijd gehydrateerd, drink veel water en denk aan de juiste inname van de elektrolyten om alles onder controle te houden. Om genoeg kalium of magnesium binnen te krijgen is het van belang om bananen en Himalaya zout te eten.

#4 Medicijnen en medische aandoeningen

Sommige medicijnen, waaronder bepaalde astma-inhalatoren en hooikoorts pillen, kunnen de oorzaak zijn van hartkloppingen. Daarnaast kunnen onderliggende medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen, bloedarmoede of hartproblemen ook hartkloppingen veroorzaken. Als je denkt dat je een medische aandoening hebt dan kan je het beste een arts raadplegen voor een juiste diagnose. Blijkt het nu toch niets te zijn dan heb je in ieder geval weer een controle bezoekje gehad.

Wat kan je doen tegen hartkloppingen?

Goed, door het bovenstaande weet je al beter hoe hartkloppingen eigenlijk kunnen ontstaan. Wat je alleen nog niet weet is wat je er precies aan kunt doen. Hieronder vind je drie tips die jij kunt volgen als je jouw hartslag zo snel mogelijk weer onder controle wilt krijgen:

  • Geen paracetamol

Wij raden je af om zomaar middeltjes te gebruiken om je hartslag te verminderen. Van paracetamol is bijvoorbeeld aangetoond dat het een pijnstiller is. Het is dus niet zo zeer een middel wat iets met het ritme van je hart zal doen. Dit zorgt ervoor dat het eigenlijk geen zin heeft om te gebruiken. Dit geldt ook voor speciale natuurlijke middeltjes die speciaal voor hartkloppingen op de markt worden gebracht. Hoewel ze niet gelijk schadelijk hoeven te zijn, blijken ze vaak niet te helpen. Met andere woorden, contacteer een arts en vraag hem/ haar om advies.

  • Let op je ademhaling

Wanneer je merkt dat je last krijgt van hartklippingen is het een goed idee om even een momentje te nemen om je te concentreren op uw ademhaling. Diepe en langzame ademhalingen kunnen de ontspanningsreactie van het lichaam activeren. Dit stelt je in staat om jouw hartslag terug te brengen naar een normaal ritme. Door middel van meditatie, yoga of spierontspanning oefeningen kan je op een eenvoudige manier werken aan een goede ademhaling.

  • Ga wat vaker sporten

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging als je jouw hartslag zo goed mogelijk onder controle wilt houden. Genoeg sporten en veel bewegen houdt niet alleen je hart sterk, maar het helpt ook om jouw stressniveau te verlagen. Streef naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging op de meeste dagen van de week. Zoek activiteiten die je leuk vindt, zoals dansen, joggen of zelfs tuinieren. Op een of twee dagen moet je wat zwaarder sporten, bijvoorbeeld zwemmen of fitnessen. Zolang je hier op let komt het vast wel goed met de hartkloppingen.

Conclusie

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over het gebruik van paracetamol bij hartkloppingen en over hartkloppingen in het algemeen. Zoals je wel hebt kunnen zien is het niet zo dat paracetamol jouw kloppingen volledig weghaalt, al kan het ook niet zoveel kwaad om er af en toe een te nemen. Het belangrijkste is om je stressniveau te verminderen en om zo gezond mogelijk te leven. Ondervind je toch nog flink wat last van jouw hartkloppingen? Ga dan gewoon eens langs bij de huisarts. Aan de hand van een kort onderzoekje kan namelijk bekeken worden wat de oorzaak zou kunnen zijn.

0 Shares
Ook interessant