Isolerende gordijnen tegen de kou – tips

0 Shares
0
0
0

Heel wat mensen hebben jaarlijks last van tocht in huis. Dit is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten, al helemaal niet in de koude wintermaanden. Wil je zeker weten dat je er warmpjes bij kunt zitten dan is het kopen van isolerende gordijnen tegen de kou een must voor bij jou in huis. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van deze gordijnen? En wat zijn precies de risico’s van veel tocht in huis? Om hier antwoord op te krijgen is het een goed idee om snel verder te lezen. We hebben in dit artikel namelijk alles op een rijtje gezet wat je moet weten over het kopen van isolerende gordijnen tegen de kou voor bij jou in huis!

De gevaren van tocht in huis

We laten je straks meer zien over het kopen van isolerende gordijnen tegen de kou. Maar voor het zover is moeten we je eerst wat meer laten zien over de risico’s van tocht in huis. We zien namelijk dat lang niet iedereen weet waarom dit eigenlijk een groot probleem is, los van het feit dat je het wat aan de frisse kant kunt hebben.

Je krijgt aanzienlijk hoge energiekosten

De eerste reden waarom je moet kiezen voor isolerende gordijnen is het feit dat je anders voor zeer hoge energiekosten komt te staan. Je kachel werkt hard om je huis warm te houden, maar met die vervelende tocht wordt dit echt een stuk lastiger. Als gevolg daarvan wordt je woning veel minder energie-efficiënt en beginnen je energiekosten steeds hoger te worden. Die tocht zorgt er vervolgens voor dat je aan het einde van de maand voor fikse kosten komt te staan, niet wat je wilt natuurlijk.

Het is slecht voor je gezondheid

Tocht lijkt misschien niet meer dan iets vervelends, maar het kan vrij ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer koude lucht binnensluipt, kan dit de temperatuur in bepaalde delen van je huis verlagen. Voor sommige mensen kan dit zorgen voor koude rillingen en zelfs voor ademhalingsproblemen als het erg lang aanhoudt. Mensen met astma of allergieën kunnen te maken krijgen met verergerde symptomen als tocht stof, pollen en andere allergenen van buiten naar binnen brengt.

Sneller kans op vocht en schimmel

Door tocht kan vocht je huis binnensijpelen, dit in tegenstelling tot een tochtvrij huis. Of het nu gaat om regenwater of vocht van buitenaf, dit vocht kan zich ophopen en leiden tot de groei van schimmel en meeldauw. Deze schadelijke stoffen veroorzaken niet alleen lelijke vlekken en geuren, maar kunnen ook ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Ben jij iemand met een verzwakt immuunsysteem dan loop je al helemaal een groot risico op ernstige klachten.

De mate van isolatie daalt aanzienlijk

Het laatste gevaar is dat je woning veel minder goed isoleert. De isolatie van je woning speelt een cruciale rol bij het handhaven van een comfortabele temperatuur. Als je last hebt van tocht dan krijg je vaak ook te maken met ongelijke temperaturen in je huis, tocht in bepaalde kamers en altijd maar weer gedoe om de juiste temperatuur te bereiken. Deze verminderde mate van isolatie kan erg snel op je zenuwen gaan werken.

Dé tips voor het kopen van isolerende gordijnen

Het kopen van isolerende gordijnen lijkt vrij makkelijk, maar het is van groot belang dat je het op de juiste manier aanpakt. Alleen op die manier is het mogelijk om uit te komen bij de gordijnen die tenminste echt passen bij wat je al die tijd al zocht. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet. Door deze in het achterhoofd te houden wordt het kopen van isolerende gordijnen een fluitje van een cent:

Kies voor de thermische materialen

Bij isolerende gordijnen kan de juiste stof het verschil maken. Kies daarom als het kan altijd voor materialen die speciaal zijn ontworpen voor thermische isolatie. Hier moet je denken aan zware of geweven stoffen zoals fluweel, suède of wol. Deze stoffen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en vormen een extra barrière tegen de koude tocht die je woning probeert binnen te komen. Hoe luxer de stof, hoe meer je kwijt bent voor je gordijnen.

Ga voor wat meer laagjes

Waarom genoegen nemen met slechts één laag als je er ook twee in huis kunt halen? Overweeg bijvoorbeeld om gordijnen te kopen met een extra laag thermische voering. Deze voering is meestal gemaakt van materialen zoals acrylschuim of thermische fleece en voegt een extra dosis isolatie toe aan je ramen. De combinatie van de buitenstof en de thermische voering vormt een nog betere bescherming tegen de koude lucht. Het kost wel wat meer, maar hier krijg je ook gelijk een veel hogere mate van isolatie voor terug. Zie het dan ook als een investering die je maakt.

Denk aan je persoonlijke stijl

Hoewel functionaliteit belangrijk is, mag je niet vergeten om voor die gordijnen te kiezen die een beetje bij jouw persoonlijke stijl en interieur passen. Er is een grote verscheidenheid aan kleuren, patronen en ontwerpen te vinden. Dit maakt het mogelijk om super eenvoudig gordijnen te vinden die je niet alleen warm houden, maar die ook zorgen voor een gezellige sfeer in huis.

Kies jij ook voor nieuwe gordijnen?

Als het goed is weet je dankzij de informatie uit dit artikel al meer over de voordelen van isolerende gordijnen tegen de kou voor bij jou in huis. Het mag duidelijk zijn dat het echt een van de beste aankopen is voor iedereen die voor eens en voor altijd van de tocht in huis af wil zijn. Door de tips en tricks uit dit artikel te volgen is het kopen van isolerende gordijnen tegen de kou al een stuk eenvoudiger dan voorheen. Voor je het weet ben je voorzien van gordijnen die er niet alleen prachtig uitzien in je woonkamer, maar die de kou ook nog eens buiten weten te houden. Wat wil je nog meer hebben voor bij jou in huis?

0 Shares
Ook interessant