Tegenwoordig is het erg makkelijk om kleding te laten bedrukken, dit kan vaak met voorbedachte sjablonen of andere printen, maar je kan ook zelf iets maken. Door zelf met een ontwerp te komen kan je je kleding echt personaliseren. Hierdoor kan het erg variëren, bijvoorbeeld als je shirtjes wil laten bedrukken voor een sporttoernooi, maar je kan ook goed kleding die je alleen zelf draagt designen. Wat dit betreft zijn de mogelijkheden onbeperkt, maar het is wel fijn om een goed ontwerp te hebben, zodat het er echt naar je eigen wensen uitziet. Het helemaal van de grond op ontwerpen van zo’n print is lastig, maar er zijn veel tools die je kunnen helpen.
Prints maken met behulp van Canva
Canva is een online service die veel aan populariteit heeft gewonnen en vaak gebruikt wordt op scholen en werkvloeren om presentaties te maken. Dit komt doordat de tool een lage instapdrempel heeft, maar ook veel geavanceerdere functies bevat. Een van de grote punten is dat er een enorm grote bibliotheek met sjablonen en figuren wordt meegeleverd. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken, dus ze kunnen makkelijk gebruikt worden om kleding bedrukken. Wel is het zo dat veel alleen toegankelijk zijn achter een betaalmuur. Met Canva is het ook gemakkelijk om tekst te modelleren, in een stijl, grootte en formaat naar je eigen wensen. Deze kunnen dan ook weer gecombineerd worden met de sjablonen om tot een compleet plaatje te komen.
Photoshop in de browser
Voor de mensen die handig zijn met Photoshop maar er geen toegang tot hebben is er ook nog een optie om de Photopea tool te gebruiken. Dit is een soort kloon die volledig in de browser draait en bovendien gratis is. Ook wanneer je Photoshop wil leren te gebruiken is het uitermate geschikt, want je zit niet vast aan de hoge kosten die er normaal bij komen kijken. Je kan de prints helemaal zelf designen, maar de tool is lastiger te gebruiken dan Canva.
De prints zelf tekenen
Naast dat je digitale tools kan gebruiken is het ook goed mogelijk om design ‘ouderwets’ zelf te schetsen. Dit gebruikt een totaal andere skillset dan het maken van digitale designs, maar vereist wel dezelfde creativiteit. Het voordeel hier is dat je ook lekker fysiek bezig kan gaan en niet achter de computer hoeft te zitten. Je kan daadwerkelijk dingen knippen en plakken om een idee te krijgen van wat je wil. Echter is het wel zo dat zo’n project vaak niet goed tot zijn recht komt op een shirt, het werkt erg goed om het eerste te maken en vervolgens (professioneel) te laten digitaliseren.