Badkamertegels verven: zo doe je dat!

0 Shares
0
0
0

Ben je uitgekeken op de saaie tegels in je badkamer en wil je graag een nieuwe look? Dan is het verven van je badkamertegel een goed idee.

Het is een relatief goedkope oplossing en je kunt er eenvoudig mee aan de slag gaan. In deze blog vertellen we hoe je dat het beste kunt aanpakken. Verder geven we aan wat de voordelen ervan zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, er is ook een aantal nadelen te benoemen. Aan het einde van de blog zal je deze tegenkomen.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het verven van tegels, is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te hebben of eventueel te halen. Dit zijn onder andere:

  • Tegelverf: er zijn speciale verfsoorten verkrijgbaar die geschikt zijn voor badkamertegels. Deze verf is vocht- en schimmelbestendig en zorgt ervoor dat de tegels er weer als nieuw uitzien.
  • Kwasten en rollers: afhankelijk van de grootte van de tegels kan je verschillende maten kwasten en rollers aanschaffen. De kwasten zal je gebruiken voor alle hoekjes, waar je de rollers gebruikt voor het grotere oppervlak.
  • Schuurpapier: je wil, voordat je gaat verven, de tegels ietwat opschuren. De ruwigheid van de tegel zorgt ervoor dat de verf goed kan hechten. Zo voorkom je dat de verf al binnen een dag weer loslaat.
  • Afplaktape: het afplaktape schaf je aan om de rest van de badkamer te verven. Want hoe leuk de kleur ook is; het zou zonde zijn als overal strepen zitten op plekken waar deze niet bedoeld waren.
  • Ontvetter: hiermee maak je voor het verven de tegels goed schoon. Geen enkel stukje vuil heeft de kans jouw verf te verpesten.
  • Beschermfolie/ plastic: bij verschillende winkels kan je dit aanschaffen. Je beschermt hiermee de vloer en voorkomt hierbij de spetters, waar we het eerder al over hadden.
  • Een goed humeur: wellicht ietwat overbodig, maar wat ons betreft niet! Zet een fijn muziekje op of nodig zo nodig iemand uit om mee te verven. Ga lekker los en maak je badkamer meer in de richting van wat jouw droombadkamer is.

Stappenplan

Met dit stappenplan ga je op een veilige en efficiënte manier te werk. Wacht niet te lang en begin gewoon. De eerste strijk met verf is misschien spannend, maar er is slechts een manier om erachter te komen hoe het staat: beginnen!

Stap 1: Schoonmaken

Maak de tegels goed schoon. Dit is een belangrijke stap, omdat de verf anders niet goed hecht. Spray de ontvetter op de tegels en schrob het grondig schoon. Spoel de tegels vervolgens af, waarna je ze bij voorkeur laat drogen aan de lucht of droogt met een stofvrije doek.

Stap 2: Schuren (en schoonmaken)

Schuur met een licht schuurpapier de tegels Ietjes op, waarna de verf zich weer beter zal hechten. Wanneer je klaar bent met alle tegels, wil je de tegels nog een keer schoonmaken. Zo voorkom je dat het schuursel zich zal mengen met de verf.

Stap 3: Afplakken

Plak de randen, hoeken en de overgangen naar ‘muur’ af met het tape. Zo voorkom je dat er verf op plekken terechtkomt waar je het niet wilt hebben. Je kan ondertussen alvast al het meubilair en de vloer beschermen met het plastic dat je hebt aangeschaft.

Stap 4: Verven

Ververs klaar? Verven maar!
Het is nu dan echt tijd om aan de slag te gaan. Gebruik de speciale verf voor tegels. Begin aan de randen en in de hoekjes met de kwast te verven. Het grote vlak dat ‘overblijft’ kan je gemakkelijk invullen door het gebruik van de roller. Laat de verf het werk doen. Je wil dat het zich gelijkmatig verdeeld, om zo druipers te voorkomen.

Stap 5: Verven

Nog een keer? Ja, in sommige gevalen raadt de fabrikant van de verf het aan om een tweede laag aan te brengen. Lees in dit geval goed de instructies op de verfpot door. Verwijder na afloop van het verven de tape en het beschermfolie. Wanneer je zeker weet dat alles droog is kan je de badkamer weer naar wens gebruiken.

Voordelen

Wellicht heb je het tussen alle stappen en benodigdheden al gelezen: er is zeker een aantal voordelen aan het verven van badkamers. De belangrijkste redenen die voor ons gelden gaan over het budget en het gemak.

Hoewel de verf niet goedkoop zal zijn, is het verven van badkamertegels een stuk goedkoper dan het opnieuw betegelen. Denk aan het opnieuw betegelen niet alleen aan de tegels zelf, maar ook de lijm, de kit, de afvalkosten, het slopen en ga zo maar door. Met verf ben je relatief gezien dus een stuk goedkoper uit. De investering moet je het namelijk wel waard zijn.

Het andere voordeel slaat wat ons betreft op het gemak. Binnen een dag is het al mogelijk om je badkamer een compleet nieuwe look te geven. Als je jezelf goed voorbereid en enigszins een idee hebt van waar je mee bezig bent, dan is dit zeker mogelijk.

Nadelen

Zoals vermeld zal het verven van badkamertegels inderdaad enkele nadelen met zich meebrengen. Om te beginnen hebben we in een badkamer te maken met een ruimte waarin een hoge vochtigheidsgraad en temperatuurverschillen niet onbekend zijn. Dit doet in het algemeen niet veel goeds voor de verf.

Daarnaast is het aanbod in tegelverf nog niet heel groot. Waarschijnlijk komt dit omdat de vraag niet zo groot is. De kans bestaat dat je favoriete kleur niet te koop is. Bovendien is het verven ook geen duurzame optie. Je zal snel zien dat de verf op verschillende plaatsen zal loslaten. Er ontstaan makkelijk krassen. Mochten de tegels van origine een hele andere kleur hebben, dan is dit verschil nog beter te zien.

Conclusie

In een paar stappen kan je het al voor elkaar krijgen om je badkamer een nieuwe look te geven. Het verven van badkamertegels is relatief goedkoop en gemakkelijk: wat wil een mens nog meer. Wees je overigens wel bewust van de risico’s die het met zich meebrengt.

0 Shares
Ook interessant