Dit zijn de keukentrends van 2024

0 Shares
0
0
0

Daar zijn we weer en ditmaal met niets minder dan de keukentrends van 2024. Wees gerust, want het hoeft helemaal niet te betekenen dat je keuken van eind 2023 al uit de mode is. Rustig, rustig, we kijken slechts naar enige verschuivingen van keukentrends in 2024. Overigens is de kans groot dat een aantal van die trends al vóór 2024 op gang is gebracht. Zo loop je al helemaal niet meer achter.

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in het huis, waar niet alleen wordt gekookt maar doorgaans ook goede gesprekken worden gevoerd aan de keukentafel. In deze blog vertellen we je iets over de trends van dit jaar en hoe ze je helpen bij het creëeren van een stijlvolle keuken. Zo wordt de ontmoetingsplek in huis een nog aangenamere plek om te verblijven. We hebben een aantal van deze trends op een rijtje gezet, dus lees gauw verder.

De evolutie van keukentrends

In de afgelopen jaren hebben keukentrends een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Naast de nadruk op functionaliteit en duurzaamheid, spelen esthetiek en technologie een steeds grotere rol. Let’s go and look at deze prachtige trends.

#1 Slimme technologieën

Niet alleen in de keuken, maar in het gehele huis zijn slimme technologieën op komst. Het bereiden van maaltijden wordt makkelijker en het regelen van de verlichting en apparaten is gesynchroniseerd. Zo kan je tegenwoordig ovens en magnetrons vanaf afstand met je telefoon besturen en wordt licht geïntegreerd in de keuken zelf. Ook de Quooker is en blijft een feature die vele mensen willen toevoegen aan het keukeninterieur. Verder hoeft een afzuiging niet meer boven het fornuis of de inductieplaat te worden geplaatst, maar kan het in het blad worden weggewerkt. Deze en nog veel meer van dat soort ‘snufjes’ brengen niet alleen gemak, maar ook zeker een gevoel van luxe met zich mee.

#2 Een betrouwbare en duurzame keuken

Het is niet iets Nederlands, het is iets dat bij meerdere mensen te zien is. Dus, liever één keer investeren in een wat duurder item, dan elk jaar hetzelfde product opnieuw kopen. Mensen zijn vaker opzoek naar een betrouwbare keuken, waarvan ze weten dat deze lang gaat. Zo hoef je niet elke vijf jaar weer dat hele keukentraject aan te gaan. Na tien jaar een keer een plintje vervangen, dáár is iedereen naar opzoek. Scheelt niet alleen heel wat denkwerk en daarmee hoofdpijn, maar ook gewoon veel in de portemonnee. Dat het leven duurder wordt, betekend niet dat men hun levensstandaard zonder pardon aan de kant gooit.

#3 Niet alles hoeft meer zo donker

Waar een aantal jaren zwarte keukens een groot deel van de markt veroverden, is dat nu wel anders. Begrijp ons niet verkeerd, er wordt nog steeds gekozen voor een donkere kleur keuken, maar het gaat dan niet om zwart. Grijs, bruin en taupe zijn meer de kleuren waar men voor gaat. Een voorbeeld zie je hierna:

Daar tegenover staat wel dat de lichtere keukens ook in opkomst zijn. Denk aan een wat meer minimalistische look, waarbij de keuken inblend in de rest van het interieur. Het off-white, beige en de zandkleuren zijn terug van weggeweest. Althans, in kleding zag je al eerder de trend qua kleuren terugkomen en het heeft zich nu vertaald in het interieur. Kijk ter inspiratie maar eens naar de volgende keuken:

Bij een minimalistisch design horen ook dichte keukenkastjes. Al die verschillende bordjes, die je tentzijde van je uitzet meer dan prachtig vond, berg je nu het liefst op achter slot en grendel. Daarbij bieden gesloten keukenkastjes natuurlijk een geweldige uitkomst. Overigens is het dan weer wel ‘hip’ om te werken met nisjes en planken van natuurlijke materialen, waar de details om de hoek komen kijken. Het maakt een toch wel wat ‘saaie’ keuken weer meer persoonlijk. Zie maar eens, op de volgende afbeelding:

#4 Een keuken met een kookeiland

Nee, een vrouw hoort niet in de keuken. Een vrouw is in sommige gevallen graag in de keuken, maar dat betekent niet dat een man er niks te zoeken heeft. Sterker nog, in veel huizen is de keuken het middelpunt van ontmoeting. Gasten komen erin binnen en familie komt erin samen. Een element in de keuken dat het gezelschap met het functionele van de keuken samenbrengt, is een kookeiland.

Daar, zo midden in de keuken een eiland plaatsen waar kan worden gekookt, handen worden gewassen en aan kan worden gezeten. Het contact tussen kok en de rest van het gezin is nauw verbonden. Spullen worden er verzameld en een appeltje is er gemakkelijk van af te pakken. Hoe dan ook: een keuken is bijna niet meer compleet zonder een dergelijke toevoeging. En oh ja, vergeet de barkrukken niet. Het voegt namelijk iets toe aan het geheel:

#5 Speelse elementen

Keukeneiland of niet, in je keukenblad kan prima variatie in worden gebracht. Maak gebruik van verschillende materialen bij elkaar. Een strak, stenen keukenblad kan je bijvoorbeeld combineren met een houten gedeelte, wat de bar kan voorstellen. Daarnaast kan je de kleuren van het keukenblad matchen met een andere kleur en soort structuur aan de wand. Denk het gebruik van tegels of iets dergelijks. Kijk eens naar de volgende keuken:

Maar, met speelse elementen doelen we ook op organische vormen. Waar keukens doorgaans hoekig zijn, wil je nu meer kijken naar wat meer vloeiende lijnen. Je hoeft niet meteen je mooie, ruime keukenkastjes tabee te zeggen. Kijk eerder naar de details in je keuken, zoals open kastjes en de vorm van van je keukentafel. Organisch is niet alleen vloeiend, maar geeft ook een gemoedelijk uiterlijk.

Conclusie

De keukentrends van 2024 benadrukken de combinatie van functionaliteit, esthetiek en technologie. Natuurlijke materialen, minimalistische ontwerpen en specifieke kleurenpaletten dragen bij aan de gewenste uitstraling. Daarnaast worden functionaliteit en opslag geoptimaliseerd met keukeneilanden en slimme technologieën. Tot slot zorgen de organische vormen voor een gezellige en uitnodigende sfeer. Maar, onthoud, een trend is maar een trend en hoeft niks te maken met jouw smaak. Kies een keuken waar je zelf gelukkig van wordt, je zal er immers nog een lange tijd mee moeten doen.

0 Shares
Ook interessant