Tips voor het opbergen van sokken

0 Shares
0
0
0

Sokken komen in duo’s, maar eindigen vaak solo. Zoals je het als mens ook fijn vindt om samen met een ander te zijn, heeft een sok dat ook graag. Het enige probleem is dat een sok er zelf geen invloed op kan uitoefenen en een mens wel.

Hup, aan de gang dus! Het opbergen van je sokken zal wellicht een vervelend klusje zijn, maar al je het goed doet is dit de enige keer. Het houdt in ieder geval dat gedeelte van je kledingkast georganiseerd. Het inspireert je wellicht ook om meer van je kledingkast op te ruimen, knipoog. In deze blog vertellen we je in ieder geval een paar handige tips en tricks voor het opbergen van sokken. Je sokken blijven in paren en jij kan makkelijker een keuze maken ‘s ochtends.

Verschillende manieren om sokken op te bergen

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je je sokken kan opbergen, variërend van de manier waarop je vouwt, tot de manier waarop je ze in de kast legt.

Vouwen

We spreken allereerst over manieren waarop je sokken op kan vouwen. Volg de volgende stappen en je zal zien dat je meteen overzicht creëert. Niet alleen in het aantal sokkenparen, maar ook in het aantal losse sokken dat al die tijd blijkbaar los in je la hebben gelegen.

#1 Opvouwen

Een van de meest gebruikte manieren om sokken op te bergen, is door ze op te vouwen. Dit is een handige manier omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Bovendien voorkomt het dat sokken elkaar kwijtraken. Ga gauw aan de gang.

 1. Leg de sokken plat op elkaar, zodat de hiel van de ene sok op de teen van de andere sok rust.
 2. Vouw de teen van de onderste sok over de bovenste sok.
 3. Vouw de sokken in de lengte dubbel.
 4. Stop de sokken in elkaar, zodat je een netjes gevouwen stapeltje sokken hebt.

#2 Rolletjes maken

Een andere manier om sokken op te bergen is door er rolletjes van te maken. Om rolletjes te maken, volg je deze stappen:

 1. Leg de sokken plat op elkaar, op een vlakke ondergrond.
 2. Vouw de teen van de sok naar de opening van de sok (gewoon dubbelvouwen dus).
 3. Rol de sokken op vanaf vouw naar de bovenkant
 4. Stop de rolletjes sokken recht op in een bak, zodat je een nette ‘stapel’ hebt.

#3 KonMari

De alom bekende opruimgoeroe Marie Kondo blies de KonMari opruimmethode in het leven. Ook voor sokken is er een speciaal soort manier waarop je moet vouwen. Mocht je tijd over hebben en graag een satisfying sokken la willen hebben, volg dan de stappen uit de volgende video:

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe en auteur van het boek ‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen‘. Ze heeft wereldwijd bekendheid gekregen door haar KonMari-methode, die gericht is op het creëren van een opgeruimde en georganiseerde leefomgeving door alleen de spullen te bewaren die vreugde brengen. Haar methode is populair geworden vanwege de filosofie van minimalisme. Een opgeruimd huis zou bijdragen aan een opgeruimd leven.

Opbergen

Nu al je sokken zijn gesorteerd, je de enkelingen hebt verwijder uit je voorraad en je alles hebt opgevouwen volgens een van de bovenstaande methoden, is het tijd voor nog meer actie. We know, je bent er al een tijd mee bezig. Zet een leuke podcast of serie aan en verzet je toch tot de volgende stappen.

Bij het opbergen kan je kiezen voor verschillende wijzen van opbergen. We geven je verschillende opties, waar je dan weer zelf je voorkeur in kan laten doorschijnen.

 1. Sokkenla
  De oude vertrouwde sokkenlade mag natuurlijk blijven staan. Het scheelt in ieder geval al een hoop dat elke sok weer een maatje heeft. Het nadeel: je korte en lange sokken liggen na verloop van tijd weer door elkaar. De kans is groot dat je het vouwen weer verslonst en weer terug bent bij af.
 2. Kledingopbergers
  Je lade kan je makkelijk organiseren met kledingopbergers. Dit zijn kleine mandjes die je lade als het ware in kleine hokjes indelen. Je kan hiermee je sokken sorteren in lang en kort of op maat, maar bijvoorbeeld ook panty’s apart houden. Het overzicht behoudt je makkelijker dan bij bovenstaande optie.
  Als je hebt gekozen voor het oprollen van je sokken, kan je ze hier natuurlijk makkelijk rechtop inzetten. De ruimte die je over hebt, kan je weer gebruiken voor zoiets als pyjama’s.
 3. Vakjes
  Eigenlijk lijkt deze manier wat meer op die hierboven, maar het mocht je een opberger met vakjes hebben, dan zal je helemaal goed zitten. Delicate stoffen zoals de stof van een panty raken niet beschadigd en je fluffy sokken behouden hun fluf. Bovendien geeft het een goed overzicht van wat je hebt. Hoe leuk en fijn is het dan dat je ook nog eens sorteert op kleur.
Mocht je zijn begonnen met het sorteren van sokken, dan kan je net zo goed je ondergoed meenemen in het proces.

Sokken weggooien

Sokken die versleten of beschadigd zijn, kun je beter weggooien. Zo voorkom je dat ze ruimte innemen in je kledingkast en kun je meer ruimte maken voor nieuwe sokken. Als je oude sokken weggooit, zorg er dan wel voor dat je ze op een duurzame manier weggooit. Op verschillende plekken in een stad of dorp zijn kledingcontainers vinden. Maar, oude sokken lenen zich ook nog goed als holletje voor een hamster of als poetsdoekje.

Hoe vaak moet ik nieuwe sokken aan?

Je wilt regelmatig nieuwe sokken aandoen wanneer je last hebt van zoiets als exceem. Maar, volgens sommige professionals is het geen kwaad als je sokken meerdere dagen achter elkaar draagt, als je nergens last van hebt.

Conclusie

Het opbergen van sokken lijkt misschien een klein detail, maar het kan wel degelijk helpen om je kledingkast georganiseerd te houden. Je bespaart tijd en moeite om ‘s ochtends je sokken bij elkaar te zoeken. Door de handige, gegeven tips toe te passen, zoals sorteren op kleur en apart opbergen, creëer je een perfect overzicht. Wij zouden zeggen, waar wacht je nog op.

0 Shares
Ook interessant