Hoe was je je kleding op de beste manier?

0 Shares
0
0
0

Het wassen van je kleding klinkt zo makkelijk, maar kan een ingewikkelde klus zijn. De meeste wasmachines hebben veel verschillende standen en programma’s waar je uit kunt kiezen. Dit kan al snel ingewikkeld lijken, want welk programma is nu het beste? Op welke manier je je kleding het beste wast is dus afhankelijk van veel verschillende aspecten. We gaan je vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Voordat je gaat wassen

Als je wilt voorkomen dat je wasmachine vastloopt of je kleding kapot gaat, is het belangrijk om alles uit de zakken te halen. Zo voorkom je dat er kleine onderdelen vast komen te zitten in de wasmachine. Ook het dichtdoen van ritsen en knopen is belangrijk om schade aan kleding en de machine te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat je bijvoorbeeld spijkerbroeken en kleding met opdruk het beste binnenstebuiten kan keren tijdens het wassen. Zo wordt de kleur of de print beter beschermd. Daarnaast moet je ook je was sorteren, zodat elke soort textiel op het juiste programma gewassen kan worden. 

Het juiste programma

Wanneer je een wasmachine gaat kopen, zal je er achter komen dat er erg veel keuze is. Onderling verschillen ze bijvoorbeeld van het maximale vulgewicht en de verschillende programmakeuzes die ze hebben. Een wasmachine kiezen doe je dan ook altijd op basis van je persoonlijke situatie. Met een groot gezin kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een grotere wasmachine.  Wat het juiste wasprogramma is, is afhankelijk van verschillende aspecten. Is het een hele vieze was? Dan kan het handig zijn als je wasmachine een programma voor een voorwas heeft. Ook zijn er programma’s die je voor het opfrissen van kleding kunt gebruiken, of juist een voor sportkleding. Sommige wasmachines bieden zelfs een stoomprogramma aan, zodat je niet hoeft te strijken. Stem het programma altijd af op hoe vies de was is, wat voor stof het is en wat er op het waslabel van de kleding aanbevolen staat. 

De was drogen

Nadat de kleding gewassen is, is het natuurlijk ook belangrijk hoe het gedroogd wordt. Ook dit kun je vaak weer afleiden van het waslabel. Hier zal op aangegeven staan of het kledingstuk in de droger mag of dat het alleen aan de lucht gedroogd mag worden.  Om energie te besparen kun je vaak kleding gewoon aan de waslijn of een wasrekje laten drogen. Een droger verbruikt namelijk vaak erg veel energie. Een wasmachine die op hoge toeren kan centrifugeren kan al een groot verschil maken. Zo komt de was al een stuk droger uit de machine en zal het niet lang aan de lijn hoeven hangen om droog te worden.

0 Shares
Ook interessant