Toilet inspiratie en tips

0 Shares
0
0
0

Het kleinste kamertje van het huis staat voor velen niet hoog aan de lijst om leuk aan te kleden. Het is een plek waar dingen gebeuren en daar mag het zeker ook bij blijven.

Maar als je bedenkt dat zowel jij als gasten die je hebt er toch wel vaak komen, zou je er dan niet iets aan doen? In deze blog geven we inspiratie en tips over het inrichten en opknappen van je toilet. Je creëert een aangename ruimte waar iedereen zich op zijn gemak voelt. De inrichting van je huis rond je hiermee af: alles heeft een plek gekregen.

Hoe creëer ik sfeer?

Dat de ene persoon zich langer op het toilet begeeft dan de ander, hoeft niet te betekenen dat het er geen sfeer kan worden gecreëerd. Hieronder volgen enkel tips voor het verbeteren van sfeer in het toilet:

 • Verf de muren
  Een snelle manier om de sfeer in een wc te veranderen, is door de muren te schilderen. Kies kleuren die bij jouw persoonlijke stijl passen en die, bij voorkeur, een rustgevende sfeer creëren. Lichte kleuren zoals wit, crème, lichtblauw of zachtgroen zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Mocht je liever willen gaan voor een moderne of industriële inrichting, dan is de combinatie tussen wit met zwart of zwart met goud een goede aanrader.
 • Planten
  Planten fleuren de ruimte op en geven en gevoel van frisheid. Zelfs in een toilet (lees: in de ruimte, niet in de pot) kan je planten neerzetten. Kies planten die weinig onderhoud vereisen en die goed gedijen in vochtige ruimtes, zoals varens, sansevieria’s en spinnenplanten. Houdt er eveneens rekening mee dat de planten waarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag in het donker staan.
 • Verlichting
  Goede verlichting is cruciaal voor het maken van sfeer in een wc. Zorg voor voldoende licht, maar kies ook voor warme en zachte verlichting. Dimbare verlichting kan hierbij uitkomst bieden. Het bezoek aan de ruimte wordt een stuk aangenamer.
 • Geur
  Met iets als geurstokjes of wax, behoud je een lekker en aangenaam geurtje in het toilet. Denk hierbij aan geuren als lavendel en eucalyptus of meer iets als vanille. Iemand die een grote boodschap achterlaat, hoeft zich niet druk te maken over eventuele geurtjes.

Toiletaccessoires

Vergeet de accessoires niet! Hoewel een toilet zelf natuurlijk op nummer 1 staat qua belangrijkheid, kan je je wc prima aankleden met accessoires (natuurlijk losstaand van de aspecten die sfeer creëren). Deze accessoires zijn iets meer functioneel en zijn volgens ons ieder een must have.

 • Handdoeken
  Handdoeken zijn een essentieel onderdeel van de toiletaccessoires. Het is leuk als de handdoeken goed passen bij de kleuren en stijl van de wc. Het fleurt niet alleen de ruimte op, maar laat je gasten niet ongemakkelijk met natte handen achter.
 • Zeepdispenser
  Een zeepdispenser is niet alleen handig, het is ook relatief milieuvriendelijk. Je hoeft niet eindeloos plastic dispenser aan te schaffen, maar koopt zeep ‘los’ in grote hoeveelheden in. Het is natuurlijk mooi als de dispenser past bij het interieur van het toilet.
 • Opbergbakjes
  Het is natuurlijk niet iets waar iemand zich voor hoeft te schamen, maar het is wel handig om het in de wc neer te leggen. We hebben het natuurlijk over menstruatieproducten. Hoewel iedereen wel weet dat het erin zit, ligt het goed uit zicht. De voorraad wordt met opbergbakjes bij elkaar gehouden. Natuurlijk kan je ook een dergelijke bak aanschaffen voor het opslaan van toiletpapier.
 • Toiletborstel
  Een toiletborstel is een onmisbaar item in een wc, maar dat betekent niet dat deze er saai uit hoeft te zien. Kies voor een borstel met een mooie houder die past bij de rest van de wc-accessoires.

Stijlen

Er zijn verschillende stijlen die je toe kan passen op het interieur van een toilet. Hieronder volgen enkele van die stijlen, met bijbehorende kenmerken. We raden aan om te kiezen voor een stijl die past bij de rest van het huis. Als je het hele huis hebt ingericht in een bohemian stijl, dan is het ‘gek’ als je toilet heel industrieel is.

Scandinavisch

De Scandinavische stijl kenmerkt zich door lichte kleuren, natuurlijke materialen en eenvoudige vormen. Denk bijvoorbeeld aan een witte wc-pot met houten accessoires, planten en het gebruik van aardetinten. Je toiletruimte heeft niet alleen een frisse uitstraling, maar geeft een optisch groter gevoel bij de ruimte.

Industrieel

Robuuste materialen zoals staal en beton en donkere kleuren, kenmerken de industriële stijl. Een wc in industriële stijl kan bijvoorbeeld bestaan uit een zwarte/ donkere wc-pot met metalen accessoires. Een wit-zwarte stijl is iets dat daarbij past. Ook het gebruik van matte kleuren in combinatie met glimmende tegels, wordt vaak teruggezien.

Marmer

Een wc in marmeren stijl straalt luxe en elegantie uit. Kies voor een wc-pot met marmeren afwerking en combineer deze met bijpassende accessoires zoals zeepdispenser en opbergbakjes met marmeren details.

Aspecten voor de inrichting

We geven tot slot nog een aantal tips waar je op moet letten bij de inrichting van je toilet. Lees ze door, denk erover na en ga daarna lekker aan de slag.

 • Grootte van de wc
  Als de wc klein is, kies dan voor accessoires die niet te veel ruimte in beslag nemen. Bijvoorbeeld een wc-pot met een slank ontwerp en een zeepdispenser die aan de muur kan worden bevestigd.
 • Stijl van de wc
  Bepaal welke stijl het beste past bij de wc. Ga voor accessoires en kleuren die passen bij de gekozen stijl, zoals Scandinavisch of juist modern.
 • Functionaliteit
  Denk bij het kiezen van wc-accessoires niet alleen aan de stijl, maar ook aan de functionaliteit. Een toiletborstel met een houder die goed schoon te maken is, gaat boven de esthetische waarde van het toilet.

Conclusie

Met de juiste accessoires en aandacht voor detail kan het toilet een gezellige en sfeervolle ruimte worden. Kies voor accessoires die passen bij de stijl van de wc en zorg voor een goede combinatie van functionaliteit en esthetiek. Je kan overigens bij een sanitair-winkel altijd inspiratie opdoen voor je eigen toilet, zonder dat je daar gelijk een nieuw toilet ‘besteld’.

0 Shares
Ook interessant