Afwasbaar behang: doen of niet?

0 Shares
0
0
0

Behang geeft de mogelijkheid tot iets dat met verf veel moeilijker is: het creëren van patronen. Deze muurversiering is ontzettend leuk en komt in verschillende kleuren en opdrukken.

Er bestaat behang dat vlak is, maar ook met reliëf of bepaalde opdrukken in een soort patroon. Afwasbaar behang is wellicht iets minder bekend. In deze blog geven we informatie over alles dat je moet weten over deze soort.

Wat is afwasbaar behang?

Afwasbaar behang is behang dat kan worden schoongemaakt met water (en zeep) zonder beschadigd te raken. Het soort heeft een glad oppervlak en is bedekt met een laagje dat waterafstotend is, waarmee het bestand is tegen vlekken en vuil. Je kiest voor afwasbaar behang uit praktisch oogpunt. Ruimtes die snel vies en vochtig worden, zoals de keuken of badkamer, blijven een stuk langer schoon. Door het afwasbare oppervlak is het behang namelijk gemakkelijk te onderhouden en blijft het er langer als nieuw uitzien.

Hoe weet je of behang afwasbaar is?

Om te weten of behang afwasbaar is, kan je het beste kijken naar informatie op de verpakking of naar de productbeschrijving op de website van de fabrikant. Vaak wordt daar namelijk al aangegeven of het behang afwasbaar is. Handige informatie die je nog meer zal worden verstrekt is met welke middelen het kan worden schoongemaakt.

Mocht je iets meer een dare devil zijn en het direct willen weten, doe dan een test. Maak een doekje nat met water en wrijf voorzichtig over het behang. Als het behang geen kleur afgeeft en niet beschadigd raakt, kun je ervan uitgaan dat het afwasbaar is. Zekerheid is hierbij niet gegarandeerd.

Welke soorten behang zijn afwasbaar?

Er zijn meerdere soorten behang die afwasbaar zijn. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

 1. Vinylbehang
  Deze soort is uniek door de afwerkingslaag van het materiaal. Waar bij ‘normaal’ behang die laag uit papier bestaat, gaat het bij vinyl om een soort plastic-achtige laag. Het maak het belang perfect bestand tegen vocht. Er wordt ook wel gesteld dat deze soort het beste kan worden gebruikt in de keuken of badkamer.
 2. Vliesbehang
  Mocht je weleens van kleur muur willen veranderen, dan is vliesbehang je best vriend. Het is niet alleen overschilderbaar, maar ook nog eens ‘redelijk’ watervast. Verder is het behang krimp- en scheurvast. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is ook wel een beetje zo. Althans, vliesbehang is een stuk minder sterk dan vinylbehang. Bij het schoonmaken moet je veel voorzichtiger te werk gaan. Vliesbehang zie je veelal terug in kinderkamers.
 3. Glasvezelbehang
  Dit behang is gemaakt van fijne glasvezels die op een speciale manier zijn geweven. Het is sterk, duurzaam én kan worden geverfd of gescout. Glasvezelbehang is relatief waterafstotend en daardoor maak je het gemakkelijks schoon met een natte doek. Een nadeel aan dit behang is dat het relatief moeilijk te verwijderen is. Mocht je toch willen gaan voor wat anders, dan ben je daar dus lang mee bezig. Het verklaart in ieder geval wel waarom het als ‘erg duurzaam’ wordt aangezien.

De verschillende soorten behang hebben dus zijn eigen voor- en nadelen. Maar de soorten verschillen niet alleen in werking, ook in structuur. Om een keuze te maken, raden we je daarom aan om een winkel te bezoeken en het met eigen ogen te aanschouwen.

Afwasbaar behang schoonmaken: een stappenplan

Hier is een kort stappenplan om afwasbaar behang schoon te maken:

 1. Bereid de benodigdheden voor:
  – een emmer met lauwwarm water
  – een mild reinigingsmiddel zoals afwasmiddel
  – een zachte doek
  – eventueel een spons of zachte borstel.
 2. Test eerst op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat het behang niet beschadigd raakt door het reinigingsmiddel. Gebruik desnoods alleen water.
 3. Maak de doek of spons vochtig in het water met het reinigingsmiddel.
 4. Wring de doek of spons goed uit, zodat deze vochtig is maar niet te nat.
 5. Veeg voorzichtig over de vlekken met de doek of spons. Bij hardnekkige vlekken kun je voorzichtig een zachte borstel gebruiken.
 6. Spoel de doek of spons regelmatig uit om te voorkomen dat vuil wordt verspreid.
 7. Laat het behang drogen en bekijk of alle plekken zijn verdwenen.

Let op: gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of een te natte doek, want dit kan het behang beschadigen. Test altijd op een onopvallende plek en volg de aanwijzingen van de fabrikant op voor het schoonmaken van het behang. Sommige vlekken zijn zó hardnekkig dat ze niet meer te verwijderen zijn. In dat geval kan je vlek beter laten zitten, omdat je anders wellicht het behang beschadigt.

Nadelen van afwasbaar behang

Nu vraag je je wellicht af waarom niet al het behang afwasbaar is. Nou, daar zijn verschillende redenen voor.

Allereerst is afwasbaar behang over het algemeen duurder dan het traditionele ‘papier’ behang. Voor mensen met een klein budget moet er ook wat beschikbaar zijn. Bovendien is afwasbaar behang lang niet allerlei stijlen en structuren beschikbaar. Mocht je opzoek zijn naar een bijzonder patroon, dan zal je dat bij bijvoorbeeld glasvezel niet gauw vinden.

In sommige gevallen is het niet eens nodig om afwasbaar behang te gebruiken. Hoewel je het in principe overal kan gebruiken, is de slaapkamer zo’n ruimte waar het eigenlijk overbodig is. Wanneer je alleen slaapt in deze kamer, zal je eigenlijk nauwelijks tot geen vlekken krijgen op de muur.

Conclusie

De titel van dit artikel die bovenaan hangt bedroeg de vraag of je wel of niet afwasbaar behang moet aanschaffen. Ons antwoord: soms.

Lekker vaag, zou je nu kunnen denken. Maar ons antwoord baseren we niet op niets. Afwasbaar behang is met name handig in vochtige ruimtes, zoals de keuken en badkamer. Maar omdat het relatief duur is en niet overal nodig is, zal je het niet overal hoeven te gebruiken. Dit staat natuurlijk los van de vele voordelen dat het soort behang te bieden heeft. Mocht je keuze er wel op vallen: verdiep je dan in de verschillen tussen glasvezel-, vinyl- en vliesbehang.

0 Shares
Ook interessant