Plafondschimmel in je huis? Dit moet je weten

0 Shares
0
0
0

Als er iets is dat absoluut niet bij een stijlvolle woning past, dan is het wel schimmel. Toch kan er schimmel in iedere woning ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je een ruimte niet goed genoeg ventileert. Misschien zit er schimmel op de muren of zie je een plek op het plafond. Plafond schimmel verwijderen is een must om gezond en comfortabel in je huis te kunnen leven.

Schimmel wijst namelijk op vocht en door vocht kun je last krijgen van je longen en ademhaling. En eerlijk is eerlijk: vocht op het plafond is ook niet heel erg mooi voor een stijlvolle woning. Daarom lees je in dit artikel meer over hoe je plafondschimmel kunt voorkomen en uiteindelijk kunt (laten) verwijderen.

Wat doet schimmel in huis precies met je gezondheid?

Het probleem met schimmel in je woning is dat je er flink last van kunt krijgen. Met name mensen die al gevoelig zijn voor diverse allergieën en schimmel, is plafondschimmel een groot probleem. Zo kun je last krijgen van een allergische reactie waarbij je moet niezen, een loopneus krijgt, jeukende of tranende ogen hebt en last hebt van huiduitslag en keelpijn. Ook is het mogelijk om daadwerkelijke ademhalingsproblemen te krijgen. Mensen die al last hebben van luchtwegproblemen, zoals mensen met astma, zijn hier extra gevoelig voor.

Dit merk je door overmatig hoesten, kortademigheid en een piepende ademhaling. In zeldzame gevallen kunnen schimmels in huis zelfs infecties veroorzaken: van huidinfecties tot aan longinfecties. En heb je al last van bestaande gezondheidsproblemen dan is de kans groot dat die problemen erger worden door de aanwezigheid van schimmel. In andere woorden: schimmel in huis is enorm slecht voor je gezondheid. Daarom is het noodzaak dat je er wat aan doet of er iets aan laat doen om zo verdere gezondheidsklachten te voorkomen.

Voorkomen van plafond schimmel: dit moet je doen

Gelukkig kun je zelf veel doen om plafondschimmel of schimmel op andere plekken in huis te voorkomen. Het is bijvoorbeeld van groot belang om de luchtvochtigheid in je woning te reguleren. Schimmel gedijt namelijk goed in een vochtige omgeving. Door actief bezig te gaan met het bereiken van een optimale luchtvochtigheid kun je de groei van schimmel voorkomen. Plaats bijvoorbeeld luchtontvochtigers op plekken waar het snel vochtig wordt, zoals de badkamer en de keuken. Andere tips om schimmel te voorkomen, zijn onder andere:

  • Naast het optimaliseren van de luchtvochtigheid is het een must om regelmatig te ventileren. Hoewel je dit in alle ruimtes moet doen, is dat met name aan te raden in ruimtes waar veel vocht kan voorkomen. Om bijvoorbeeld schimmel op het plafond van je badkamer te voorkomen, moet je daar zorgen voor goede ventilatie. Maar: het ventileren van iedere ruimte in huis is sowieso goed voor je gezondheid.
  • Last van een lekkage aan het dak of op de bovenste verdieping? Grote kans dat er daardoor schimmel in het plafond ontstaat. Om schimmelvorming te voorkomen, is het nodig om de lekkage direct te verhelpen en te repareren.
  • Maak gebruik van schimmelwerende verf in ruimtes waar je regelmatig met vocht te maken hebt. Deze speciale verf beschikt over antibacteriële middelen die de groei van schimmel remmen.
  • Wat ook van belang is: maak je huis regelmatig schoon. Verwijder stof en ander vuil van je plafond om schimmelvorming te voorkomen. Een schoon huis is daarbij sowieso goed voor je gezondheid.

Toch last van schimmel? Dit kun je doen om het te verwijderen

Het vervelende van schimmel is, zodra het eenmaal in je plafond zit, dat het lastig is om het in z’n geheel te verwijderen. Vaak kun je zelf het oppervlakkige deel grotendeels weg krijgen met speciale middeltjes en sprays, maar blijft de plek in het plafond zitten. Wanneer je te maken hebt met een grote schimmelplek is het aan te raden om een professional in te huren. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in Blaricum of op een andere plek in Nederland kan je helpen bij het verwijderen van de schimmel. Op die manier weet je zeker dat het goed wordt aangepakt.

Ziet de schimmel er oppervlakkig uit of is de plek (nog) redelijk klein? Kijk dan eerst wat je zelf kunt doen om de schimmel te verwijderen. Draag hierbij altijd beschermende kleding, zoals een masker en handschoenen zodat je geen schimmel inademt. Zorg er ook voor dat de ruimte waarin de schimmel zich bevindt goed geventileerd wordt, zodat er frisse lucht naar binnen kan komen en de schimmeldeeltjes naar buiten kunnen worden afgevoerd. Vervolgens ga je aan de slag met schimmelreinigende middelen of natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn of citroensap. Droog alles grondig na het schoonmaken en neem de bron van de schimmel weg, zoals een lekkage of onvoldoende ventilatie.

0 Shares
Ook interessant