Het ontrafelen van Apraxie: Hoe kun je de symptomen herkennen?

0 Shares
0
0
0

Apraxie is een neurologische aandoening die het vermogen van een persoon om doelgerichte bewegingen te plannen en uit te voeren aantast. Het kan een uitdaging zijn om deze aandoening te herkennen, omdat de symptomen vaak subtiel kunnen zijn en variëren afhankelijk van het type apraxie dat een persoon heeft. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op de verschillende vormen van apraxie en de symptomen die je kunt helpen bij het herkennen van deze complexe aandoening.

Wat is Apraxie?

Apraxie is een stoornis in het vermogen om doelgerichte bewegingen uit te voeren, ondanks het feit dat de persoon fysiek in staat is om deze bewegingen te maken. Het is belangrijk om te begrijpen dat apraxie niet het gevolg is van spierzwakte, verlamming of intellectuele achteruitgang. Het is eerder het gevolg van een beschadiging of disfunctie in specifieke delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de planning en coördinatie van bewegingen.

Verschillende vormen van Apraxie

Er zijn verschillende vormen van apraxie, elk met zijn eigen kenmerken en symptomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen:

 1. Ideomotorische Apraxie: Bij deze vorm van apraxie heeft een persoon moeite om bewegingen uit te voeren op basis van verbale commando’s of visuele instructies. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het uitvoeren van eenvoudige taken zoals zwaaien of het gebruik van gereedschappen, zelfs als ze weten wat ze moeten doen.
 2. Ideationele Apraxie: Hierbij heeft een persoon moeite met het begrijpen en organiseren van de stappen die nodig zijn om een complexe handeling uit te voeren. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met aankleden, omdat ze niet weten welke kledingstukken ze eerst moeten aantrekken.
 3. Buccofaciale Apraxie: Deze vorm van apraxie treft de mond- en gezichtsspieren, wat leidt tot problemen bij het uitvoeren van taken zoals kussen, blazen of het maken van bepaalde gezichtsuitdrukkingen.
 4. Constructieve Apraxie: Bij constructieve apraxie hebben mensen moeite met het bouwen of tekenen van objecten, zelfs als ze weten wat het eindresultaat zou moeten zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het samenstellen van een puzzel of het tekenen van een eenvoudige geometrische vorm.
 5. Limb Apraxie: Dit type apraxie beïnvloedt de ledematen, waardoor mensen problemen hebben met het coördineren van bewegingen van hun armen en benen. Ze kunnen moeite hebben met lopen, schrijven of zelfs simpele handelingen zoals het openen van een deur.

Nu we een overzicht hebben van de verschillende vormen van apraxie, laten we dieper ingaan op de symptomen die je kunt helpen bij het herkennen van deze aandoening.

Symptomen van Apraxie

Het herkennen van apraxie kan een uitdaging zijn vanwege de variabiliteit in symptomen en de subtiele aard van de aandoening. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van apraxie:

 1. Onhandigheid en onvermogen om dagelijkse handelingen uit te voeren: Mensen met apraxie kunnen moeite hebben met het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken, zoals kammen van hun haar, tandenpoetsen, of zelfs het vasthouden van een pen om te schrijven.
 2. Moeite met communicatie: Apraxie kan ook invloed hebben op spraak. Mensen met apraxie van de spraak kunnen moeite hebben met het uitspreken van woorden en zinnen, zelfs als ze de betekenis begrijpen. Hun spraak kan onduidelijk of onsamenhangend zijn.
 3. Verlies van hand-oogcoördinatie: Personen met apraxie kunnen problemen ondervinden bij activiteiten die precisie en hand-oogcoördinatie vereisen, zoals het knopen van kleding, het vastmaken van een riem of het inschenken van een glas water.
 4. Herhaalde fouten bij het uitvoeren van taken: Ze kunnen herhaaldelijk dezelfde fouten maken bij het uitvoeren van taken, zelfs na herhaalde pogingen. Dit kan frustrerend zijn en leiden tot verminderd zelfvertrouwen.
 5. Verwarring bij het uitvoeren van sequentiële taken: Personen met apraxie kunnen in de war raken bij het uitvoeren van taken die meerdere stappen vereisen. Ze kunnen de volgorde verwarren of moeite hebben om de juiste stappen te onthouden.
 6. Gebrek aan bewustzijn van de aandoening: Opmerkelijk is dat mensen met apraxie zich vaak bewust zijn van hun moeilijkheden en kunnen worstelen met gevoelens van frustratie en angst als gevolg van hun verminderde vermogen om alledaagse taken uit te voeren.
0 Shares
Ook interessant