Nederlanders lenen hoger bedrag voor inboedel

0 Shares
0
0
0

In 2023 hebben Nederlandse consumenten een hoger bedrag geleend voor de aankoop van hun inboedel dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Het gemiddelde bedrag dat geleend werd voor het financieren van inboedel is met bijna 16% gestegen, naar een nieuwe hoogte van € 8.370.

Tip! Goedkoop én verantwoord geld lenen? Ga dan eerst je lening vergelijken. Zo vind je direct de goedkoopste lening die het beste bij je past én bespaar je gemiddeld € 783 op je persoonlijke lening!

Toenemende inflatie drijft leenbedragen op

Inboedel omvat een breed scala aan items, waaronder meubels, kleding en gordijnen. Dus spullen die gemakkelijk van de ene naar de andere locatie kunnen worden verplaatst. Deze stijging in leenbedragen is voornamelijk te wijten aan de forse prijsverhogingen van deze producten. Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten moeten dus meer geld lenen omdat ze nog steeds die spullen voor hun huis willen kopen, ook al zijn die flink duurder geworden.

Veranderende doelen bij lening aanvragen

Ondanks de toename van het geleende bedrag voor inboedel is het aandeel van de lening aanvragen voor dit specifieke doel afgenomen. In 2022 werd bijna 7% van alle lening aanvragen ingediend met het doel inboedel te financieren, terwijl dit percentage in 2023 daalde naar iets meer dan 4%. Dit valt in het niet bij het aantal leningen voor auto’s en verbouwingen of verduurzamingen aan de eigen woning, die 36% en 16% van de lening aanvragen voor hun rekening namen. 

0 Shares
Ook interessant