Wat houdt de actieradius van een elektrische auto in? 

0 Shares
0
0
0

Wie zich gaat verdiepen in de wereld van de elektrische auto, ziet overal actieradius voorbijkomen. Wat betekent dit nu eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk als je op zoek bent naar een nieuwe auto om de actieradius te bekijken? Wij vertellen het jou in deze blog! 

Om direct uit te leggen wat actieradius betekent, is het goed om eerst uit te leggen hoe een elektrische auto werkt. Een elektrische auto heeft een batterij. Je kan deze batterij vergelijken met de batterij van je tandenborstel, van je mobiele telefoon en zelfs van een op afstand bestuurbare auto voor kinderen. Met een lege batterij doet ‘ie niets. De batterij kun je opladen door een stekker in het stopcontact te steken. Uiteraard steekt de stekker en de batterij van een tandenborstel iets anders in elkaar dan die van een gigantische auto. Maar het principe blijft hetzelfde: je kan het apparaat opladen. 

Kilometers per opgeladen accu

Als een elektrische tandenborstel helemaal is opgeladen kan je er misschien 60 minuten mee tandenpoetsen. Bij een elektrische auto kun je dit ook weten: is een de batterij helemaal opgeladen? Dan kan de auto bijvoorbeeld 400 kilometer rijden. Zo kan de nieuwe smart #1 Premium tot wel 440 kilometer rijden met een volle accu. De actieradius van een auto vertelt je dus hoe lang je kunt rijden met een volle accu.

En dat is wel zo prettig om te weten. De accu’s van elektrische auto’s zijn tegenwoordig steeds beter en de ontwikkeling van deze auto’s staat allesbehalve stil. Sterker nog: waar je bij de eerste elektrische auto’s maar weinig kilometers kunt maken, kun je nu vanaf Utrecht bijna Parijs halen met een volle accu. Je wilt dus absoluut weten wat de actieradius van een elektrische auto is. 

Oplaadtijd van een elektrische auto

En er is nog iets dat verbonden is aan de actieradius van een elektrische auto. En dat is hoe snel een elektrische auto ook weer kan opladen. Met genoeg kW kun je een elektrische auto die helemaal leeg is vaak binnen 30 minuten weer opladen. Dus sta je langs de kant van de weg en wil je bijvoorbeeld bij een tankstation de auto weer opladen. Dan kun je rustig even pauze nemen. Dat is sowieso geen gek idee, als je net 440 kilometer hebt gereden. Het advies is dan ook: na elke 2 uur even pauze. Na elke 4 uur een flinke pauze. Het is dus nog eens veilig ook, zo’n verplichte stop! 

De actieradius is dus van groot belang als jij een nieuwe auto nodig hebt. Misschien hoef jij niet elke dag 400 kilometer te rijden. Maar als je bijvoorbeeld op vakantie wilt gaan, dan wil je niet elke 200 kilometer een half uur aan de kant van de weg staan om de auto weer helemaal op te laden. Ook is het goed om te kijken hoelang het duurt voordat de accu weer volgeladen is. Thuis kan de auto wel een aantal uur aan het stroom staan. Maar onderweg wil je gebruikmaken van een snellader.

0 Shares
Ook interessant